Erdogan přirovnal kroky Netanjahua v Pásmu Gazy k činům Adolfa Hitlera

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes znovu kritizoval izraelskou vládu kvůli válce v palestinském Pásmu Gazy a činy jejího předsedy Benjamina Netanjahua vůči Gaze přirovnal ke krokům nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Informovaly o tom agentura Reuters a turecká média. Netanjahu v reakci uvedl, že Erdogan je ten poslední, kdo může někoho morálně poučovat. Izraelský opoziční lídr Benny Ganc označil Erdoganovo vyjádření ze „zkreslení skutečnosti a znesvěcení památky holokaustu“.

„Erdogan páchá genocidu na Kurdech, překonal světový rekord v zavírání novinářů kritických k vládě do vězení. Je tím posledním, kdo nám může dávat lekce z morálky,“ uvedl Netanjahu podle serveru The Times of Israel. „Izraelská armáda je nejmorálnější armádou na světě, která bojuje a likviduje nejohavnější a nejbrutálnější teroristickou organizaci na světě, Hamás-Daeš, která spáchala zločiny proti lidskosti, a Erdogan organizaci chválí a hostí její vysoké představitele,“ dodal izraelský premiér. Daeš je jiné označení pro organizaci Islámský stát (IS).

Podle Reuters chování Izraele vůči Palestincům v Pásmu Gazy přirovnal Erdogan ke způsobu, jakým jednali nacisté se Židy za druhé světové války. „Není žádný rozdíl mezi tím, co dělá izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Pásmu Gazy a co dělal Adolf Hitler,“ řekl dnes podle agentury Anadolu Erdogan v Ankaře při udílení vládních cen za vědu. Turecký prezident prohlásil, že Netanjahu „dokonce předčil Hitlera“.

Podle tureckých médií prezident toto srovnání udělal, když hovořil o „izraelských koncentračních táborech na stadionech“. Zřejmě tak reagoval na video, které v úterý zveřejnila mimo jiné televize Sky News a na němž je skupina mužů svlečených do spodního prádla na stadionu a kolem ní jsou izraelští vojáci. Podle britské televize se zdá, že mezi zadrženými jsou i nezletilí.

Erdogan dnes také podle tureckých médií hovořil o „selhání všech institucí“ a organizací, včetně Rady bezpečnosti OSN či Evropské unie. Podle něj se jejich „velká slova“ ukázala jako prázdná pokud jde o Izrael „a jeho zvěrstva“. Jediným „hlasem, který je na straně utlačovaných, je hlas muslimských Turků“, řekl také Erdogan.

  Biden slíbil Zelenskému další pomoc ve výši v přepočtu 11 miliard korun

Podle Reuters rovněž prohlásil, že jeho země je otevřená všem akademikům a vědcům, kteří čelí perzekuci za své názory ohledně konfliktu v Pásmu Gazy.

Turecký prezident během této války v Pásmu Gazy opakovaně kritizoval izraelskou vládu i Netanjahua, který podle Erdogana ohrožuje bezpečnost celého regionu proto, aby se udržel u moci. „Izrael páchá v Gaze válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, které nesmí zůstat nepotrestány,“ řekl Erdogan začátkem tohoto měsíce. Už v listopadu označil Erdogan dění v Pásmu Gazy za genocidu, Izrael za „teroristický stát“ a Hamás naopak za skupinu bojovníků za svobodu bránící svou zemi.

Také v roce 2018, kdy byl Netanjahu rovněž premiérem, Erdogan kritizoval izraelskou vládu a použil srovnání s Hitlerem. „Mezi Hitlerovou obsesí árijskou rasou a tím, že podle Izraele patří tato starobylá země pouze Židům, není žádný rozdíl,“ řekl tehdy Erdogan. „Duch Hitlera… znovu ožil mezi některými vůdčími představiteli Izraele,“ prohlásil tehdy turecký prezident v reakci na schválení kontroverzního zákona, který Izrael definoval jako stát židovského národa, v němž mají právo na národní sebeurčení pouze Židé.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com