Rusové raketami útočili na Charkov a Kurachove v Doněcké oblasti, tvrdí úřady

Ruské rakety v noci na dnešek v obci Kurachove v ukrajinské Doněcké oblasti poničily budovu školy, dětské hřiště, ordinaci, kavárnu a řadu obytných domů, uvedl podle serveru listu Ukrajinska pravda šéf tamní vojenské správy Vadym Filaškin. Zranění podle něj při útoku na centrum města neutrpěl nikdo. Terčem ruských raket se stalo i druhé největší ukrajinské město, Charkov. Také tam se útok obešel bez obětí a raněných, uvedl server Meduza s odvoláním na místní úřady.

Charkov zasáhly ruské rakety S-300, původně protiletecké, ale používané i k útokům na pozemní cíle. Tlaková vlna po výbuchu rozbila okna v obytném domu, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Podle náčelníka charkovské posádky Serhije Melnyka byly tyto rakety odpáleny z okolí ruského města Belgorod. O útoku na Charkov třemi raketami informovalo také velitelství ukrajinského letectva, podle kterého ruská armáda vyslala v noci proti Ukrajině také dva drony. Oba drony sestřelili Ukrajinci nad Chmelnyckou oblastí.

Podle pravidelného ranního sdělení ukrajinského generálního štábu se ruské síly za uplynulý den neúspěšně pokoušely o útok na pěti místech fronty. Nejsložitější podle Kyjeva zůstává situace u obce Avdijivka nedaleko okupovaného Doněcku, kterou se Rusové snaží obklíčit a obsadit už řadu týdnů. „Naši vojáci pevně drží obranu a způsobují okupantům značné ztráty,“ tvrdí ukrajinské velení podle agentury Unian. Od vpádu na Ukrajinu ztratila ruská vojska více než 360.000 vojáků a více než 6000 tanků, odhadl generální štáb.

Na letišti u Čeljabinska na Uralu v noci na dnešek shořel bombardér Su-34, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenovaný zdroj z tajné služby. Podle něj šlo o práci ukrajinské vojenské rozvědky. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko dnes ráno oznámil, že vyšetřovatelé, kteří se zabývají důsledky rozsáhlého ruského útoku na ukrajinskou metropoli loni 29. prosince, nalezli těla dalších dvou obětí. V důsledku útoku tedy v Kyjevě zemřelo 32 osob, další tři desítky byly zraněny. Ve stejný den Rusové útočili také na další ukrajinská města, obětí po celé Ukrajině tak zřejmě bylo 55.

  Biden a Scholz: Izrael má právo na obranu v souladu s právem

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com