Ministr Bek bude jednat se zástupci školských asociací a školských odborů

 Zástupci školských asociací a odborů budou dnes pokračovat v jednání s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) o snižování maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu pro základní školy. Ministerstvo chce snížit maximální počet hodin na 95 procent aktuálního maxima v základních i středních školách. Podle školských asociací by změna měla největší dopad na malé školy. Na snížení maxima o pět procent pro střední školy se ministr shodl se zástupci středních škol již v prosinci loňského roku.

V původním návrhu počítalo ministerstvo se snížením počtu hodin na 85 procent nynějšího maxima u středních škol a 94 procent u škol základních. Dnes by se mělo jednat o školách, na které by změna mohla mít největší dopad. Podle ministra jde obecně o školy, které mají málo naplněné třídy. Mohou to být malé školy, ale i školy, které učí všech devět tříd, ve kterých však mají málo dětí.

Změny ve financování regionálního školství by měly začít platit od 1. září, tedy od začátku školního roku. Zástupci školských asociací chtějí ministerstvu představit dopady, které by změny měly na malotřídní školy. Ty podle nich často využívají maxima na 100 procent. Šéf školských odborů František Dobšík ČTK řekl, že plánuje na schůzce připomenout situaci nepedagogických pracovníků.

Malé školy, které vzdělávají do 50 žáků, tvoří čtvrtinu základních škol v Česku. V tuzemsku je 4276 základních škol, které navštěvuje více než milion žáků. Většinu základních škol zřizují obce, zhruba 300 škol je soukromých a necelých 50 zřizují církve.

Ministr se s aktéry ve školství setkává kvůli rozpočtu, situaci nepedagogů, financování regionálního školství a dalším tématům poněkolikáté. Setkání se konala i před listopadovou stávkou, do které se podle odborů zapojily téměř tři čtvrtiny základních, mateřských a středních veřejných škol. Zástupci škol a odborů usilují o více peněz pro školství, odmítají snižování počtu hodin a chtějí zabránit poklesu platů nepedagogů a dalších zaměstnanců.

  Lékaři v Motole transplantovali dosud plíce 25 Slovákům, poděkovala jim Čaputová

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com