Až 1 500 vojáků a 700 vozidel. Americký konvoj začne v úterý přesun přes Česko

V úterý 15. února začne největší přesun amerického vojenského konvoje přes Českou republiku za poslední roky. Potrvá do 26. února. V sedmi konvojích v průběhu devíti dní projede přes české území až 1 500 vojáků a 700 vozidel armády USA. Přesun je naplánován v rámci cvičení Saber Strike 2022, které je součástí mezinárodního cvičení. Jednotky se vrátí v druhé polovině března.

Americké vojenské jednotky se budou přes české území přesouvat v rámci plánovaného cvičení Saber Strike 2022, které je součástí mezinárodního cvičení Defender Europe 2022. Jde o jedno z největších cvičení, které se v Evropě konají.

Až 1 500 vojáků se 700 kusy kolové techniky bude cestovat v sedmi konvojích, vyjedou z domovské základny v Německu a pojedou směrem na Slovensko. Oproti původnímu předpokladu ministerstva obrany je to nakonec o 300 vojáků méně, přesto se bude jednat o dosud největší americký konvoj, který v posledních letech přes Česko jel.

„Americké jednotky pojedou v nočních až brzkých ranních hodinách tak, aby minimálně zasahovaly do silničního provozu. Každý konvoj bude rozdělen do skupin s rozestupy mezi sebou,“ uvedlo české ministerstvo obrany.

Stejně jako minulý rok Američané přenocují ve vojenském areálu Rančířov na Jihlavsku, kde už pro ně čeští vojáci nachystali tábor o kapacitě 350 míst. Konvoje vjedou na české území přes hraniční přechod Rozvadov a budou pokračovat po dálnicích D5, D0, D1 a silnici I/38 do Rančířova.

Další den navečer pak vyrazí na hraniční přechod Břeclav po silnici I/38 a dálnicích D1 a D2. Konvoje doprovodí vojenští policisté, kteří budou spolupracovat se státní policií. V druhé polovině března pak jednotky použijí stejnou trasu v opačném směru při návratu ze cvičení.

Součástí cvičení Saber Strike, které vláda schválila loni na podzim, bude i cvičení s dalšími americkými jednotkami ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště. To se bude konat v první polovině března, zúčastnit by se ho mělo řádově několik desítek kusů techniky. Do cvičení se zapojí američtí a čeští vojáci, kteří se připravují do hotovostních sil NRF (Nato Response Force – síly rychlé reakce NATO).

  Sněmovna umožnila vládě prodloužení nouzového stavu do konce května

Podrobnosti o letošní podobě cvičení Defender Europe 2022 zatím NATO nezveřejnilo. Loni se ho zúčastnilo několik tisíc vojáků z téměř tří desítek zemí a trvalo několik týdnů. Zadáním bylo cvičit nasazení amerických sil o síle jedné divize z USA do Evropy a jejich přesun do východních členských zemí. Součástí byl i seskok několika tisíc výsadkářů v Pobaltí, Bulharsku a Rumunsku.

Vojáci s technikou armády USA se přes Česko přesouvali v minulosti už několikrát. Velkou pozornost vyvolal konvoj asi 550 Američanů se 150 vozidly, který projížděl Českem na jaře roku 2015 cestou ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu.

Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků kritizujících Severoatlantickou alianci (NATO) a sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu konvoje ale nakonec americké vojáky vítaly tisíce lidí.

Dosud největší vojenský konvoj americké armády projel přes Česko v květnu 2018, jednalo se asi o 400 vozidel a 1 000 vojáků. Naposledy projíždělo loni v květnu a červnu Českem zhruba 700 vojáků a 150 kusů techniky armády USA.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com