Čeští hokejisté podlehli v semifinále juniorského MS Švédům

Čeští hokejisté si na mistrovství světa hráčů do 20 let v Göteborgu další finále po loňském zisku stříbra nezahrají. Po prohře s domácími Švédy 2:5 je čeká v pátek od 15 hodin boj o bronz s poraženým týmem z večerního utkání mezi USA a Finskem. Švédové se do finále dostali po pěti letech, budou hrát o třetí titul po letech 1981 a 2012. Stříbrných medailí mají na kontě jedenáct.

Svěřenci kouče Patrika Augusty v odvetě za loňské semifinále před 11.512 diváky vedli zásluhou trefy Matyáše Melovského, ale ještě do první přestávky vyrovnal Theo Lindstein. V úvodu druhé třetiny poslal Švédy do vedení Axel Sandin-Pellikka. Tomáš Cibulka sice brzy vyrovnal, ale ve třetí části kralovali domácí a třemi góly rozhodli. Dvakrát se prosadil Jonathan Lekkerimäki a jednou Noah Östlund.

Hned od úvodního buly se museli mít oba gólmani Hrabal i Hugo Hävelid na pozoru. Jen za první minutu si připsali shodně po dvou nelehkých zákrocích. Na konci sedmé minuty se Češi poprvé radovali. Redlich našel od zadního hrazení Melovského a ten se prosadil přízemní ranou pod Hävelidův beton. Pro úspěšného střelce to byl po sedmi asistencích na turnaji první gól.

Jen o chvilku později se blýskl povedenou individuální akcí Šalé, na jeho střelu z úhlu si ale dal Hugo Hävelid pozor. Favorizované Seveřany jako kdyby před zaplněným hledištěm místy svazovala nervozita, k vyrovnání jim ale pomohlo Hrabalovo zaváhání. V končící 12. minutě zkusil štěstí pokusem od modré čáry Lindstein a opoře českého výběru se kotouč převalil přes lapačku a skončil v brance.

Ve 23. minutě navíc Hrabal chyboval znovu – tentokrát sáhl lapačkou úplně do prázdna a puk, který na něho vyslal takřka od modré čáry Sandin-Pellikka, napnul síť v horním rohu. Už za minutu mohl odpovědět kapitán Kulich poté, co pro něho skvěle vybojoval kotouč Šapovaliv, strážce branky výběru Tre kronor ale překonat nedokázal.

  Španělé mají po nejrychlejším gólu v historii ME do 21 let jisté čtvrtfinále

Ve 26. minutě se provinil proti pravidlům jako první v utkání Willander, Cibulka dostal ideálně nabito na kruh a vyrovnal na 2:2. Edstrom mohl vrátit domácím vedení, jeho teč ale skončila těsně vedle branky. Jen chvilku nato pláchl domácím středem kluziště Becher, ale bekhendovým zakončením švédského gólmana neprostřelil. V dobré pozici byl pak i Bystedt, jenže v klíčovém okamžiku mu kotouč sklouzl z hole.

Do třetí části vlétli Švédové hodně aktivně, jejich šance včetně Wahlbergovy dorážky ale skvěle pochytal Hrabal. Neuspěl ani Redlich z prostoru mezi kruhy. Na konci 45. minuty ale přišel jediný trest za celý zápas i na české straně za zbytečný krosček Čecha a na bližší tyčku ranou z první rozjásal Seveřany už po 16 sekundách přesilovky Lekkerimäki.

Když přesně po 52 odehraných minutách přidal další gól Östlund, definitivně uklidnil Švédy. Hned o 62 sekund později se navíc podruhé v utkání zapsal mezi střelce Lekkerimäki a o prvním finalistovi bylo jasno. Nic na tom nezměnila ani dlouhá závěrečná power play českého mužstva.

Švédsko – Česko 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 12. Lindstein (Edstrom), 23. Sandin-Pellikka (Salomonsson), 46. Lekkerimäki (Sandin-Pellikka, Wahlberg), 52. Östlund (Lindstein, Willander), 54. Lekkerimäki (Östlund, Stenberg) – 7. Melovský (S. Redlich, Šalé), 28. Cibulka (Bareš, Rymon). Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Pearce (Kan.) – Durmis (SR), Gustafson (USA). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:1. Diváci: 11.512.

Sestavy:

Švédsko: H. Hävelid – Mattias Hävelid, E. Pettersson, Willander, Lindstein, Sandin-Pellikka, Salomonsson – Lekkerimäki, Östlund, Wahlberg – O. Pettersson, Bystedt, Öhgren – Unger Sörum, Edstrom, Stenberg – Wagner, Forsfjäll, Born – Rudslätt. Trenér: Magnus Hävelid.

Česko: Hrabal – Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas – Bareš, Šapovaliv, Kulich – Šalé, Melovský, S. Redlich – Rymon, Becher, Štancl – Maštalířský, M. Přibyl, Židlický. Trenér: P. Augusta.

  Fruhvirtová si zahraje poprvé na okruhu WTA o titul, ve finále je i Siniaková

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com