Rusko plánuje nakoupit íránské balistické střely, píše WSJ

Rusko pro svou válečnou kampaň na Ukrajině plánuje od Íránu nakoupit balistické střely krátkého doletu. Napsal to dnes list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na americké činitele. Dodávky by Rusko v případě, že nákup dokončí, mohlo obdržet už letos na jaře. Podle amerických činitelů ale ještě není jisté, zda obchod obě země uzavřely.

„Spojené státy znepokojuje aktivní postup ruských jednání o dodávkách balistických střel krátkého doletu z Íránu,“ uvedl jeden z amerických představitelů, podle kterého má Moskva v úmyslu nakoupit od Teheránu raketové systémy.

Ruský zájem o rozšíření arzenálu, který už obsahuje drony íránské výroby, byl podle amerických představitelů evidentní v polovině minulého měsíce, kdy ruská delegace navštívila íránskou základnu a prohlédla si balistické střely a další vybavení. Ruský ministr Sergej Šojgu předtím v září zavítal do Teheránu a navštívil i tamní velitelství vzdušných sil.

Rusko, na které kvůli jeho invazi na Ukrajinu uvalily západní země přísné sankce, už podle Spojených států obdrželo dodávky zbraňových systémů a několika desítek balistických střel ze Severní Koreje. Podle vojenských analytiků by severokorejské i íránské zbraně mohly Rusku poskytnout potřebnou posilu v době, kdy Moskva stupňuje své útoky na ukrajinská města a infrastrukturu a snaží se překonat ukrajinskou protivzdušnou obranu.

„Údery, které Rusko provedlo v posledních dnech, ukazují, jak je pro Rusy důležitá velká zásoba balistických střel,“ uvedl Frederick Kagan, šéf projektu Critical Threats Project při washingtonském American Enterprise Institute (AEI).

Moskva v posledních týdnech stupňuje své útoky na ukrajinské území, při kterých používá bezpilotní letouny a střely. Nejrozsáhlejší údery z 29. prosince si podle ukrajinských úřadů vyžádaly několik desítek mrtvých, z toho nejméně 32 v Kyjevě.

ČTK

  Italský premiér Conte podal demisi, konzultace začnou ve středu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com