Rusko použilo rakety z KLDR proti Ukrajině, uvedl poradce Podoljak

Rusko použilo proti Ukrajině rakety dodané ze Severní Koreje, uvedl dnes na sociální síti poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Potvrdil dřívější vyjádření Bílého domu, napsala agentura Reuters. O tom, že Rusové ostřelovali Charkovskou oblast na východě země raketami, které nebyly ruské výroby, hovořil v ukrajinské televizi i šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat se nicméně dnes v médiích vyjádřil, že dosud nemůže potvrdit informace o nasazení severokorejských raket na ukrajinském bojišti.

„Rusko v rámci své genocidní války poprvé zasáhlo ukrajinské území raketami ze Severní Koreje. Masky jsou strženy. Moskevský režim již neskrývá své záměry a ani se nesnaží vydávat rozsáhlou útočnou válku za mytickou ‚denacifikaci‘,“ napsal Podoljak. „Teď napadá Ukrajince raketami ze státu, kde jsou občané mučeni v koncentračních táborech za to, že nenahlásili rozhlasový přijímač, hovořili s turistou či se dívali na televizi. Nikdy dříve v dějinách nevypadala ‚osa zla‘ tak groteskně darebácky: Rusko – Írán – KLDR,“ dodal Podoljak.

Podle něj se ruský režim, který likviduje své odpůrce jedem, spojil se severokorejským despotou a íránskými fanatiky. „Otázkou zůstává, zda dokážou síly dobra, proukrajinská koalice, vytvořit nejsilnější možnou alianci, která skoncuje s osou zla 21. století?“

„Provádíme všechna nezbytná vyšetřování. Prozatím řeknu, že označení bylo z těchto střel vymazáno, ale je zjevné, že země, která je vyrobila, není Ruská federace,“ uvedl gubernátor Syněhubov v televizi podle Reuters.

Agentura Unian dnes napsala, že podle expertů Rusko zřejmě použilo proti Ukrajině severokorejské rakety KN-23, zkonstruované patrně za ruského přispění a označované za obdobu ruských raket Iskander.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby ve čtvrtek uvedl, že Rusko v bojích na Ukrajině už použilo balistické rakety, které mu dodala Severní Korea, a to nejméně ve dvou případech – 30. prosince a 2. ledna v Záporožské oblasti. Spojené státy již dříve uvedly, že KLDR Rusku poskytla odpalovací zařízení a několik desítek balistických raket. Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle agentury Reuters prohlásil, že jeho země zvýší výrobu vozidel s odpalovacími zařízeními pro rakety.

  Ministři zahraničí G7 ujistili Ukrajinu o podpoře, kritizovali Rusko a Čínu

„Tyto severokorejské rakety mají dosah zhruba 900 kilometrů. Jde o významnou a znepokojivou eskalaci v severokorejské podpoře Ruska,“ uvedl Kirby. „Pchjongjang od Ruska podle našich odhadů na oplátku obdrží vojenskou podporu v podobě bojových letounů, střel země-vzduch, obrněných vozidel, materiálů na výrobu raket a další pokročilé technologie,“ dodal.

Rusko podle Bílého domu rovněž usiluje o dodávky balistických raket krátkého doletu z Íránu, ty se však zatím neuskutečnily.

Podle vojenských analytiků by severokorejské a íránské zbraně mohly Rusku poskytnout potřebnou posilu v době, kdy Moskva stupňuje své útoky na ukrajinská města a infrastrukturu a snaží se překonat ukrajinskou protivzdušnou obranu bezpilotními letouny i střelami. Při rozsáhlých ruských úderech z 29. prosince zemřely podle ukrajinských úřadů desítky civilistů, z toho nejméně 32 v Kyjevě.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com