Jurečka je připraven zvážit kvůli večírku rezignaci

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) je „připraven zvážit, že by nabídl rezignaci“ kvůli vánočnímu večírku pořádaném na ministerstvu v době tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Uvedl to dnes v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News prohlásil, že zatím Jurečkovo odvolání nepřipravuje. Ministr se podle něj omluvil, situaci ale musí ještě lépe vysvětlit.

Jurečka v ČT svoji omluvu zopakoval. Dodal, že se omlouvá za nesprávné vyhodnocení situace i za následnou komunikaci. Večírek ministerstva vyvolal značnou kritiku. Pokračoval v době, kdy byly známy tragické události, při nichž ozbrojený útočník zabil čtrnáct lidí a dalších 25 zranil. Kritické reakce vyvolala i omluva Jurečky, protože přišla pozdě a uváděl v ní, že by večírek rozpustil dříve, pokud by již o tragických následcích věděl. Členové vlády však měli informace už několik hodin.

„Omlouvám se znovu, protože z mé strany vyhodnocení té otázky ukončit to vánoční setkání dříve a i otázka té komunikace, bylo chybou,“ prohlásil ministr. Dodal, že textovou zprávu z úřadu vlády obdržel po 17:00, ale přečetl si ji až v 18:26. „Chybou bylo, že jsem to již v té době nevyhodnotil tak, že bych to setkání celé ukončil,“ řekl v ČT. Párty podle něj skončila jeho odchodem na jednání vlády, které začínalo v 21:00.

Server iDnes.cz ale na základě svědectví účastníků party napsal, že se ministr na večírek vrátil i po mimořádném jednání vlády, na kterém se střelba řešila. V té době tam bylo podle dnešního vyjádření ministra kolem 30 lidí, bližších spolupracovníků. Jurečka tam s nimi zůstal. Dodal, že ho dřívější nesprávná komunikace mrzí, nikdy ale v odpovědích na otázky novinářů nelhal.

  U Olomouce se na D46 převrátila cisterna s asfaltem, tah uzavřen

„Mně je líto, že k takové situaci došlo,“ prohlásil Fiala. Podle něj „měla být vyhodnocena jinak“. Předseda vlády uvedl, že ministr musí nyní vše hlavně vysvětlit. Udělal nicméně chybu, za kterou se omluvil, což je pro něj podstatné.

„Včera (v sobotu), když jsem o tom s premiérem mluvil, tak jsem řekl, že jsem připraven i zvážit to, pokud on by to takto vyhodnotil, nabídnout svoji rezignaci,“ řekl Jurečka. Situaci bude řešit i na celostátním výboru strany. Podle serveru SeznamZprávy.cz se situací bude zabývat v úterý předsednictvo KDU-ČSL. Lidé z Jurečkova okolí však podle ministra nesdílí názor, že by měl ze své funkce odejít. Ministr dodal, že rezignaci zvažoval již dříve kvůli protestu signatáře Charty 77 a zakladatele knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti Jiřího Gruntoráda kvůli nízkým disidentským penzím.

Střelec loni 21. prosince v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem loňské vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

Jurečka: ČR letos zřejmě splní tzv. maastrichtská kritéria pro zavedení eura

Česká republika letos pravděpodobně po dlouhé době splní první tři tzv. maastrichtská kritéria pro zavedení eura, řekl v dnešním debatním pořadu České televize Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj rozhodnutí o případném přijetí evropské měny musí předcházet dlouhá odborná diskuse, přičemž v současnosti není na vstup do eurozóny ve vládní koalici shoda. Připustil ale, že by koalice letos mohla jednat o ustavení vládního koordinátora pro přijetí eura.

  V Ústeckém a Libereckém kraji leží na cestách místy sníh

Pro vstup do eurozóny musí země splnit čtyři tzv. maastrichtská kritéria. Míra inflace nesmí překročit o víc než 1,5procentního bodu průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen, úroková míra pak nesmí být o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací. Další kritérium stanovuje maximální míru rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP. Poslední vyžaduje dvouleté členství v evropském mechanismu směnných kurzů ERM II.

Podle Jurečky Česko první tři základní kritéria letos nejspíš splní a následně by mohlo vstoupit do mechanismu ERM II. Ministr přiznal, že čtyři strany vládní koalice prosazují vstup do eurozóny, jediná ODS zatím ne. Jurečka zdůraznil, že rozhodnutí o zavedení evropské měny musí předcházet racionální a věcná diskuse. V současnosti ale tyto debaty podle něj brzdí vysoká nedůvěra veřejnosti v euro.

Ministr si ovšem myslí, že tuzemská ekonomika k euru postupně směřuje. Upozornil, že zhruba 60 procent úvěrů český firem už je vedeno v eurech a české podniky stále častěji obchodují v evropské měně, a to i mezi sebou.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy a člena představenstva Škoda Auto Martina Jahna Česko mohlo vstoupit do eurozóny už dříve, a stát by proto měl zahájit kroky pro zavedení eura co nejrychleji. Podle Jahna by to mělo být pro tuzemskou ekonomiku, která je velmi provázaná s ostatními unijními zeměmi. výhodné. Zároveň zpochybnil vliv České národní banky na vývoj tuzemské ekonomiky.

Proti přijetí eura je naopak předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něj jde v současné době o zbytečné diskuse. „Euro je poslední věc, co bychom teď měli řešit,“ řekl. Přijetí evropské měny by podle něj znamenalo pro Česko náklady v hodnotě stovek miliard korun.

  Europoslanci jasnou většinou odsoudili Babišův střet zájmů

Debata o zavedení eura zesílila po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla, podle kterého je společná evropská měna logickou budoucností. Vyzval k tomu, aby Česko začalo dělat konkrétní kroky k zavedení eura. Česko se k přijetí společné měny zavázalo ve smlouvě o vstupu do EU v roce 2004. Z deseti států, které tehdy do EU vstoupily, euro dosud nepřijaly pouze Česko, Polsko a Maďarsko.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com