Pavel chystá návštěvu Izraele a Kataru, jednat má s vrcholnými politiky

Prezident Petr Pavel chystá návštěvu Izraele a Kataru. V obou zemích se má setkat s vrcholnými politickými představiteli, například s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem či katarským emírem Tamimem bin Hamadem Sáním. Informoval o tom Hrad. Termín cesty není znám.

V Izraeli dále prezident bude jednat s premiérem Benjaminem Netanjahuem, předsedou Knesetu Amirem Ohanou, ministrem obrany Joavem Galantem nebo členem válečného kabinetu Bennym Gancem. Pavel se také setká s rodinami rukojmích, případně s propuštěnými rukojmími.

V Kataru bude Pavel hovořit s emírem a dále s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. Setká se také s krajany na českém velvyslanectví v Dauhá.

Izrael zahájil ofenzivu v Gaze v reakci na teroristický útok hnutí Hamás, které v oblasti vládne od roku 2007 a jehož ozbrojenci 7. října napadli izraelské pohraničí, kde povraždili na 1200 lidí a asi 240 osob unesli. Stovku rukojmích propustili koncem listopadu a na 130 lidí dál zadržují. Rozsáhlá izraelská vojenská operace v Gaze podle tamních úřadů zabila přes 23.000 Palestinců, včetně členů Hamásu.

V Izraeli by měl Pavel navštívit také jednu z napadených vojenských základen u Pásma Gazy. Izrael s ČR by zároveň měly podepsat memorandum o kybernetické spolupráci.

Krátce po útoku Hamásu navštívil Izrael jako první z evropských státníků ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). V říjnu do Izraele přiletěl také premiér Petr Fiala (ODS), na začátku prosince pak předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně se šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

ČTK

  V Mošnově začínají Dny NATO, v okolí letiště jsou několikakilometrové kolony

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com