Média připomínají Zalužného zásluhy a zvažují, co čekat od Syrského

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpisem příslušných výnosů odvolal hlavního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného a do této funkce jmenoval Oleksandra Syrského. Ohlasy médií jsou smíšené. „Mezi ukrajinskými vojáky, soudě podle sociálních sítí, převládají dva názory: buď se na bojišti celkově nic nezmění, anebo bude ještě hůř, protože Syrskyj má pověst tvrdého generála, který při plnění úkolu nemá s vojáky slitování,“ napsal server Strana.ua.

Agentura Unian označila Syrského za jednoho z nejzkušenějších ukrajinských velitelů a za generála, který se za dva roky války proti Rusku „proslavil neméně než jeho předchůdce“ ve funkci hlavního velitele. Syrskyj se sice narodil v ruské vsi Novinki, ale jako patnáctiletý se přestěhoval na Ukrajinu, kde žije dodnes. Vojenskou kariéru zahájil ještě v sovětské éře v roce 1986 jako velitel motostřelecké čety.

„Ukrajinské síly pod velením Zalužného ustály první nápor ruských vojsk, což samo o sobě bylo velký úspěch, když skoro všichni – tedy i ruský prezident Vladimir Putin – čekali, že ukrajinská armáda zkolabuje a uteče,“ řekl serveru Politico rakouský analytik Tom Cooper. Domnívá se však, že Zalužného odvolali i kvůli tomu, že nedokázal přeměnit ukrajinské síly v armádu západního typu, nezlepšil logistiku, tedy zásobování, a nedokázal zajistit rotaci jednotek, která by ukrajinským vojáků umožnila odpočinout si.

Politico připomnělo, že mezi Zalužným a Pentagonem byly rozdílné názory ohledně loňské protiofenzívy: Pentagon naléhal, aby Ukrajinci podnikli mohutný útok na jediném frontovém úseku, kde se naskýtala šance prolomit ruskou obranu, ale Kyjev místo toho zorganizoval několik útoků po celé frontě.

„Propuštěním populárního hlavního velitele Zelenskyj body nezíská, ale armáda ani opozice se nepostaví na odpor, protože to by nevyhnutelné nahrálo nepříteli,“ napsal server Važnyje istorii. Propuštění Zalužného označil za začátek klíčových změn ve velení ukrajinské armády, k nimž impulz dala „studená sprcha“ z loňského podzimu, kdy se ukázalo, že protiofenzíva nedosáhla významných úspěchů. Současně server upozornil, že ukrajinská „lavička náhradníků“ není moc velká a může se zopakovat situace z prvního roku Zelenského prezidentování, kdy se horko těžko lepily díry ve vládě. Teď ale nejde jen o reformy, ale o osud celé země. „Pokud vystřídání Zalužného neskončí katastrofou, i tak může vážně ovlivnit morálku vojsk,“ napsal server a dodal, že podle pověstí z anonymních zdrojů se tajná služba SBU prý připravovala i na možnost nepokojů v Kyjevě a v armádě po odvolání Zalužného.

  Lvov hlásí civilní oběti, Kyjev pozoruje začátek ofenzivy

Nový velitel je představitel staré školy, absolvent moskevských studií, připomněl server Meduza nedávné vyjádření mluvčího generálního štábu na adresu osmapadesátiletého generála. Syrskyj vyniká obrovskými zkušenostmi z vojenské služby, výborně zná procesy plánování, přípravy, organizace, zabezpečení vojenských operací, ale je to představitel starého systému a v případě jeho jmenování nemá smysl hovořit o transformaci ukrajinské armády. Je možné, že bude efektivnější při rozhodování o organizaci vojenských operací, ale systém velení, jak fungoval po desítky let, se nezmění, soudí Meduza.

„Nový velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj je hyperaktivní pedant, mistrně ovládající detaily, který se těší velkému uznání mezi ukrajinskými generály. Ale někteří západní analytici mají pochybnosti. Stejně tak mnoho těch, kdo sloužili pod jeho přísným velením,“ poznamenal novinář Oliver Carroll z časopisu The Economist.

Nový velitel ukrajinských vojsk se narodil v ruské Vladimirské oblasti. Agentura TASS našla jeho bratra Olega, který dosud žije ve Vladimiru. Novinářům řekl, že se s bratrem už řadu let nestýká. „Nebavím se s ním, ani nevím, kde je. Nic o něm nevím. Už hodně dávno odjel tam (na Ukrajinu), je tam celý život, začal tam sloužit a pokračuje, má tam rodinu,“ řekl.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com