ČR si koncerty či pochody připomene dva roky od začátku války na Ukrajině

Lidé v Česku si dnes připomenou dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Většina připomínkových akcí bude v Praze, ale pochody, shromáždění nebo benefice jsou naplánovány i v regionech. V hlavním městě bude součástí Dne za Ukrajinu mimo jiné shromáždění na Staroměstském náměstí, kterého se zúčastní i prezident Petr Pavel a kde má prostřednictvím videovzkazu vystoupit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Válku na Ukrajině rozpoutaly ruské síly na rozkaz prezidenta Vladimira Putina předloni 24. února. Podle lednového odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v ní bylo dosud zabito přes 10.000 ukrajinských civilistů a zraněno přes 19.000 lidí. Miliony lidí ze země uprchly. V Evropské unii podle posledních dat statistického úřadu Eurostat žije 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků s dočasnou ochranou. Nejvíce utečenců přijaly Německo, Polsko a ČR, která poskytuje dočasnou ochranu více než 370.000 lidí.

V Praze dnešní program věnovaný Ukrajině začne koncertem pro děti a jejich rodiče ve Fóru Karlín, v 15:00 pak vyjde od sochy Tarase Ševčenka na náměstí Kinských pochod směrem na Staroměstské náměstí, kde od 16:00 začne shromáždění. Na něm vystoupí i lidé, kteří pomáhají nebo dostali pomoc. Akci zakončí čtení manifestu Paměti národa. Večer pak bude patřit Koncertu pro všechny slušný lidi, který bude ve Fóru Karlín a výtěžek z něj má jít například na nákup vojenských lékárniček.

Akce k připomenutí počátku válečného konfliktu na Ukrajině budou ale i v dalších českých městech. Třeba v Brně mohou lidé vedle shromáždění na náměstí Svobody přijít na podvečerní debatu nebo koncert a v Olomouci na Horním náměstí se mohou odpoledne připojit k pochodu na podporu napadené země. V pardubické městské galerii a Divadle 29 se uskuteční scénické čtení, které představí tvorbu současných ukrajinských autorů a autorek, a v zámku Ostrov na Karlovarsku je připraven charitativní program pro Ukrajinu.

  Na podzim přijde další vlna, připustil Babiš. Zvládnout se prý dá jen očkováním

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com