Obohacení uranu pro Dukovany bude nově místo Rusů zajišťovat francouzské Orano

Obohacování uranu pro jadernou elektrárnu v Dukovanech bude nově zajišťovat francouzská firma Orano. Dosud měl tuto službu na starosti ruský TVEL. Společnost ČEZ uzavřela dohodu při dnešní návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v České republice. Oznámil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jde o druhou dohodu ČEZ s francouzskou firmou, ta zajišťuje obohacování uranu i v Temelíně.

ČEZ jako provozovatel tuzemských jaderných elektráren loni rozhodl z bezpečnostních důvodů spojených s válkou na Ukrajině o výměně dodavatelů klíčových služeb pro provoz elektráren, které dosud poskytovaly ruské firmy. Orano tak bude zajišťovat služby pro obohacování uranu. Dodavatelem paliva pak bude pro obě elektrárny americká společnost Westinghouse.

„Zajištění západního poskytovatele služeb obohacování uranu pro Dukovany je nejen důležitým krokem pro českou energetiku, ale i pro celou Českou republiku. Významně se tím dále posiluje energetická bezpečnost,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Spolupráce ČEZ s Orano nebude nová, obě firmy už dlouhodobě spolupracují v Temelíně. Nyní tak Orano rozšíří své služby i na Dukovany.

Dohodu obě firmy podepsaly během dnešní cesty francouzského prezidenta Macrona do Prahy. Jednat bude s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou (ODS), zúčastní se také česko-francouzského jaderného fóra v pražském Rudolfinu, jehož cílem je posílení bilaterální spolupráce zemí v jaderné energetice.

Fiala: ČR a Francie vnímají jadernou energii jako klíčovou pro bezpečnost

Česká republika a Francie vnímají jadernou energii jako klíčový nástroj k zajištění energetické bezpečnosti, řekl po dnešním setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem český premiér Petr Fiala (ODS). Ocenil zapojení francouzské státní elektrárenské společnosti EDF do tendru na stavbu nového bloku v jaderné elektrárně v Dukovanech. Politici mluvili i o spolupráci francouzských firem na přípravě vysokorychlostních železnic v Česku, hovořili i o vzdělávání, výzkumu či kultuře.

  Kdo se nechal a nechá naočkovat, dostane dva dny volna, slibuje Babiš

Fiala řekl, že v rozvoji jaderné energie se dobrým způsobem projevuje spolupráce obou zemí. „ČR a Francie vnímají jadernou energii jako klíčový nástroj k zajištění energetické bezpečnosti,“ uvedl. Je klíčová pro dostatek dostupné elektřiny, ale je také základem prosperity a konkurenceschopnosti, dodal český premiér.

Klíčový a přelomový bude letošní rok kvůli tendru na nový blok v Dukovanech, doplnil. Vláda ho rozšířila na čtyři bloky a očekává nabídky v dubnu. Smlouva s vybraným dodavatelem by měla být podepsána na přelomu let 2024 a 2025 a první reaktor by měl být spuštěn v roce 2036. Fiala ocenil, že EDF je aktivně zapojená do tendru. „A že vylepšuje svou nabídku a projevuje významnou snahu zapojit do projektu také české firmy,“ konstatoval Fiala. Dalším uchazečem o stavbu bloku je jihokorejská KHNP.

Macron se po jednání s Fialou účastnil česko-francouzského jaderného fóra. „Patříme k evropské jaderné alianci, která se hodně zasazovala, aby v hlavních dokumentech EU byla technologická neutralita. Abychom měli svrchovanou bezuhlíkovou strategii, potřebujeme obnovitelné zdroje a jádro,“ řekl Macron. Podle Fialy byla dnes ve Strakově akademii řeč i o urychlení vývoje malých modulárních reaktorů.

Fiala uvedl, že s francouzským prezidentem probírali i spolupráci tamních firem na přípravě českých vysokorychlostních železnic. „Plány České republiky v této věci jsou ambiciózní,“ dodal. Politici v rozhovoru nevynechali ani spolupráci v oblasti vzdělávání, výzkumu, kultury či zemědělství.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com