V Oděse po ruském útoku zahynulo nejméně 20 lidí

Nejméně 20 lidí zahynulo při dnešním útoku Ruska na jihoukrajinské město Oděsa. Podle agentury Reuters to uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper, podle kterého je dalších 75 lidí zraněných, včetně několika příslušníků záchranných služeb. Přístavní metropole i celá Oděská oblast bude v sobotu držet den smutku. Prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil Rusku za úder jasnou odpověď.

Kiper dříve hovořil o dvou mrtvých – záchranářích, kteří zasahovali na místě, kam dopadla jedna z raket. Při dalším úderu zahynuli. Na fotografiích z místa jsou vidět zranění hasiči a zdravotníci, s tvářemi zšedlými popelem a zasahující u požárů útokem zničených staveb. Později šéf oblastní správy uváděl 14 obětí, nyní se podle něho jejich počet zvýšil na dvacet.

„Naše obranné síly jistě udělají všechno, aby zajistily, že ruští vrazi dostanou naši jasnou odpověď,“ uvedl podle Reuters Zelenskyj.

Ruská armáda střely na Ukrajinu vyslala před polednem. Podle prokuratury poničily obytné budovy či hasičské vozy. Kiper doplnil, že záchranné týmy stále prohledávají trosky. Řada lidí je podle něho v důsledku útoku bez elektřiny či plynu.

Rusko na Oděsu, významný černomořský přístav, útočí už od prvních chvil své invaze z 24. února 2022. Minulý týden město zasáhly ruské střely v době návštěvy ukrajinského prezidenta Zelenského a řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise; ani jedna z delegací nebyla zraněna. Politici v Oděse mimo jiné navštívili obytný dům, který se stal cílem ruské armády na začátku března. Tento útok si vyžádal 12 mrtvých.
Rusko a Ukrajina pokračují ve vzájemných útocích, dva lidé zahynuli ve městě Vinnycja

Nejméně dva lidé dnes zahynuli při rozsáhlém ruském útoku na Ukrajinu, uvedly ukrajinské úřady. Podle letectva protiletecká obrana nad ukrajinským územím v noci na dnešek sestřelila všech 27 dronů vyslaných Ruskem, některé z nich v blízkosti Kyjeva. Dronové nálety a raketové útoky oznámilo také ruské ministerstvo obrany, údery podle něj mířily do Belgorodské a Kalužské oblasti, píše ruskojazyčný server BBC. Agentura Unian s odkazem na zdroje následně uvedla, že za operaci v Kaluze je zodpovědná ukrajinská vojenská rozvědka HUR, která cílila na tamní rafinerii.

  Britská královna Alžběta II. zemřela, princ Charles se stal králem

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu sedmi protileteckými střelami S-300 a S-400, které běžně používá k útokům na pozemní cíle, raketami Ch-59 a 27 bezpilotními letouny, uvedlo v prohlášení ukrajinské letectvo. Drony se podle něj podařilo sestřelit v Kirovohradské, Mykolajivské, Chersonské, Vinnycké a Kyjevské oblasti.

Dva lidé zahynuli ve středoukrajinském městě Vinnycja, kde podle šéfa oblastní správy Serhije Borzova Rusko zasáhlo obytný dům. Několik lidí je zraněno, na místě zasahovali záchranáři. Na fotkách zveřejněných ukrajinskými úřady na telegramu je vidět, jak hasiči ze sutin zdevastovaného domu vyprošťují zraněné.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že protiletecká obrana dnes okolo 8:15 moskevského času (6:15 SEČ) sestřelila sedm raket systému RM-70 Vampire české výroby vypálených směrem k Belgorodské oblasti. Ruské kanály na telegramu zveřejnily fotografie z oblastní metropole, na kterých hoří, píše BBC.

V Kaluze ukrajinské drony zaútočily na rafinerii, což dříve uvedly i místní úřady. Čtyři ukrajinské bezpilotní letouny ale podle něj zneškodnila protiletecká obrana, a nezpůsobily tak žádné škody ani si nevyžádaly oběti. Telegramový kanál Baza však uvedl, že na místě krátce hořelo.

Jak Rusko, tak Ukrajina v posledních dnech hlásí rozsáhlé dronové nálety a útoky na své území. Údery, zejména ty ze strany Kyjeva, se vystupňovaly před prezidentskými volbami, které dnes začaly v Rusku a potrvají do neděle. Moskva zejména hlásí útoky na ropná zařízení, mimo jiné v Rjazani, kde hořela největší rafinerie firmy Rosněfť.

Ruská tajná služba FSB dnes zároveň podle agentury TASS oznámila, že zadržela Moskvana, který ve spolupráci s ukrajinskými zpravodajskými službami vysílal drony v okolí vojenských objektů, aby zmátl protileteckou obranu. Zadrženého FSB označila za „ukrajinského agenta“, který pracuje pro oddíly Legie Svoboda Rusku. Ty ve válce, kterou před více než dvěma lety rozpoutalo svou invazí Rusko, bojují na straně Ukrajiny.

  Starosta New Yorku vyzval k zakrývání nosu a úst, na koronavirus se znovu nechal testovat Trump

Jméno zadrženého ruské úřady nezveřejnily, stíhán je pro vlastizradu.

TASS později informoval o případu Rusky údajně spolupracující s Ukrajinci, kterou FSB zadrželo v Belgorodské oblasti. Tajná služba tvrdí, že žena připravovala sabotáž na ruskou železniční infrastrukturu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com