České házenkářky se mohou ve Finsku přiblížit postupu na ME

České házenkářky ve čtvrtek ve Finsku odehrají předposlední z šesti zápasů kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla se zatím s bilancí dvou vítězství a porážek dělí se stejným bodovým ziskem o druhé místo ve skupině s Portugalskem a očekávaná výhra nad severským outsiderem by je mohla přiblížit k postupu. V prvním vzájemném duelu v říjnu Češky deklasovaly soupeře 31:21.

Po zápase ve Finsku zakončí národní tým kvalifikaci v neděli v Plzni zápasem s Portugalskem. Skupinu bez ztráty bodu vede Nizozemsko, které si po dvou výhrách nad Českem z přelomu února a března již s předstihem zajistilo účast na šampionátu. Na závěrečný turnaj projdou první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst. Euro budou na přelomu listopadu a prosince hostit Rakousko, Maďarsko a Švýcarsko.

Pokud Češky ve čtvrtek proti poslednímu týmu tabulky nezaváhají, mohla by jim v nedělním utkání v Plzni k druhému místu stačit i porážka maximálně o tři branky, a to za předpokladu, že Portugalky podle očekávání podlehnou Nizozemsku. Dahlovy svěřenkyně by v takovém případě před závěrečným zápasem kvalifikace měly o dva body více než soupeř z Pyrenejského poloostrova a lepší vzájemnou bilanci, neboť v úvodním duelu na podzim zvítězily venku 30:26.

„Do obou (zbylých) zápasů musíme vlítnout a od začátku hrát naši hru. Bude hodně důležité urvat body, které potřebujeme. O mistrovství Evropy rozhodně přijít nechceme,“ uvedla křídelnice Anna Franková na svazovém webu.

Zápas ve Finsku by měl být podle papírových předpokladů jasnou záležitostí. Seveřanky ještě nikdy nestartovaly na velké akci a ve skupině dosud nezískaly ani bod. Doma vysoko podlehly Portugalsku i Nizozemsku.

„I když Finky prohrály všechna utkání ve skupině, určitě je to soupeř, kterého bychom neměly podceňovat. Utkání doma nám to ukázalo. Měly jsme výborný vstup, ale ke konci prvního a na začátku druhého poločasu jsme trochu polevily a nechaly hrát Finky jejich hru. I když papírově bychom měly být lepší tým než ony, nesmíme polevovat a musíme se soustředit po celé utkání,“ řekla v nahrávce pro média spojka Markéta Šustáčková.

  Messi: Barcelona byla tentokrát nevyzpytatelná a slabá

Na minulém evropském šampionátu Češky chyběly, předtím na něm startovaly třikrát za sebou. Jejich maximem je osmé místo z let 1994 a 2002. Hned po závěru kvalifikace čeká národní tým boj o olympijské hry.

Češky se díky osmé příčce na prosincovém mistrovství světa představí v jedné ze tří čtyřčlenných kvalifikačních skupin. Od 11. do 14. dubna se o dvě místa na olympiádě postupně utkají s domácím Španělskem, Nizozemskem a Argentinou.

„Nejdůležitější pro nás teď bude soustředit se na první týden, to je nyní hlavní. Máme jeden cíl, tím je postup na mistrovství Evropy. A pak máme jeden sen – pokusit se kvalifikovat na olympijské hry,“ řekl Dahl.

Zápas ve Finsku začne ve čtvrtek v 17:30.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com