UNHRC se bude zabývat výzvou k uvalení zbrojního embarga na Izrael

Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) se bude v pátek zabývat návrhem rezoluce vyzývající k uvalení zbrojního embarga na Izrael, napsala dnes agentura AFP. Text návrhu podle ní ve zdůvodnění uvádí, že izraelská ofenziva v Pásmu Gazy může vyústit v genocidu.

Výzva odsuzuje izraelské „plošné používání výbušnin“ v obydlených částech Pásma Gazy a žádá Izrael, aby „dodržel svou právní odpovědnost zabránit genocidě“. Text předložil Pákistán jménem 55 z 56 členských zemí OSN zastoupených v Organizaci islámské spolupráce (OIC) s výjimkou Albánie. Návrh rovněž podpořily Bolívie, Kuba a palestinská samospráva vládnoucí na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Osmistránkový dokument požaduje, aby Izrael ukončil okupaci palestinských území a okamžitě ukončil „nezákonnou blokádu“ Pásma Gazy a jakoukoli jinou formu „kolektivního trestu“. Vyzývá k zastavení veškerých dodávek zbraní, munice a dalšího vojenského vybavení Izraeli a upozorňuje na dopady výbušných zbraní na nemocnice, školy, kryty a dodávky vody a elektřiny v Pásmu Gazy. Text dále žádá okamžité zastavení palby a jednání Izraele přirovnává k „etnickým čistkám“. Zároveň vyzývá další země, aby zabránily nucenému vysídlování Palestinců z Pásma Gazy. Kromě toho text apeluje na Izrael, aby přestal rozšiřovat osady na palestinských územích, a žádá členské státy OSN, aby zajistily dostatečné financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA.

Text naopak podle AFP nejmenuje palestinské islamistické hnutí Hamás, odsuzuje ale odpalování raket na civilní obyvatelstvo Izraele a vyzývá k „okamžitému propuštění všech zbývajících rukojmích a zadržovaných osob“.

V Radě OSN pro lidská práva zasedá 47 zemí, z nichž 18 návrh rezoluce předem podpořilo. K absolutní většině je zapotřebí 24 hlasů, ale rezoluce může být přijata i s menším počtem hlasů, pokud se některé země hlasování zdrží, píše AFP.

Minulý týden v New Yorku přijala Rada bezpečnosti OSN rezoluci vyzývající k příměří. Text prošel díky tomu, že se Spojené státy zdržely hlasování, ačkoliv izraelská vláda na ně naléhala, aby rezoluci vetovaly. Boje však přesto pokračují.

  Polsko chce poslat Kyjevu Leopardy i bez souhlasu Berlína, řekl Morawiecki

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem zcela zničit Hamás po říjnovém teroristickém útoku, kdy ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců v izraelském pohraničí povraždili téměř 1200 lidí a zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. V souvislosti s izraelskými údery zemřelo podle úřadů spravovaných Hamásem v Pásmu Gazy 32.975.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com