Vzpomínka na druhou světovou válku. Vzpomínka na minulost v zájmu budoucnosti.

  1. května 1945 ve 22:43 SEČ byl na předměstí Berlína podepsán druhý německý akt kapitulace, který znamenal příměří od 23:01. Na náměstích v Londýně, New Yorku a Chicagu začaly přeplněné oslavy.

Na počest této události byl v Evropě ustanoven svátek „Den vítězství v Evropě“ (Victory in Europe Day). Každý rok 8. května ve 23:01 se v mnoha městech koná akce „První minuta míru“.

Den vítězství nad nacismem a Den památky obětí druhé světové války – toto datum je důležité, protože spojuje dva pojmy – oslavu a vzpomínku.

Červený květ máku jako symbol válečné památky a slova „Nikdy více“ nenechají nikoho lhostejným.

Podpisem kapitulace skončila druhá světová válka v Evropě – nelidský režim byl odhalen. Jak se tehdy zdálo téměř všem – navždy.

Jak se všichni mýlili. Dnes je Evropa krok od třetí světové války. Zvláště cynické je, že ji rozpoutává jedna z těch zemí, které v minulosti osvobodily svět od nacismu.

„Už nikdy více,“ říká civilizovaný svět a vyzývá k zabránění dalšímu požáru. „Můžeme to udělat znovu,“ odpovídá Rusko a provokuje novou válku.

„Fašisté budoucnosti si budou říkat antifašisté“ – tato věta, připisovaná britskému premiérovi Winstonu Churchillovi, velmi přesně definuje současný stav.

Moskva rozpoutala válku na Ukrajině právě pod rouškou protiválečných hesel. Je to zcela ve stylu Kremlu, který si zprivatizoval i vzpomínku na druhou světovou válku a připsal si veškeré zásluhy na svržení nacistického režimu.

Ano, Rusko jako součást SSSR přispělo k porážce nacistů a utrpělo značné ztráty. Ale stalo se pouze součástí obrovské protihitlerovské koalice, která nacismus porazila.

Spojenci dodávali Sovětům zbraně, vybavení, léky, potraviny, bez nichž nebylo možné zvítězit.

Kremelští propagandisté však nadále ujišťují své obyvatelstvo, že Rusko je jediným vítězem, a koalici připomínají zběžně a polovičatě.

  Odhalení strategických imperativů v boji proti Putinově agresi na Ukrajině

Ve skutečnosti nacismus porazily desítky zemí. Vojenské operace probíhaly na území asi 40 zemí – v Evropě, severní Africe, Asii a Tichomoří.

Dokonce i při útoku na Ukrajinu, která na straně protihitlerovské koalice významně přispěla k vítězství nad nacismem, to Putinovi pohůnci zdůvodnili bojem proti nacismu. Putin osobně prohlásil, že napadá sousední zemi, aby ji denacifikoval.

A to se týká Ukrajiny, která během druhé světové války trpěla ze všech zemí nejvíce.

Celé území Ukrajiny bylo okupováno, ukrajinské země byly jedním z hlavních válečných dějišť, místem rozsáhlých bojů a zuřivého odporu.

Miliony Ukrajinců se bránily se zbraní v ruce v různých pravidelných armádách světa, statisíce bojovaly v podzemních a povstaleckých strukturách. Téměř všechny ukrajinské podniky byly přeorientovány na potřeby obrany.

Nacistický režim (mimochodem stejně jako komunistický) se během okupace území Ukrajiny dopustil mnoha zločinů proti civilnímu obyvatelstvu – holocaustu, masových vražd a deportací národů.

Ztráty Ukrajinců ve druhé světové válce jsou děsivé – asi 8 milionů lidí. Z toho bylo 5 milionů civilistů a 3 miliony vojáků. To je cena, kterou Ukrajina zaplatila za mírovou budoucnost Evropy a celého světa.

Mír v Evropě však netrval ani 70 let – již v únoru 2014 Rusko napadlo sousední stát, anektovalo ukrajinský Krym a rozpoutalo masakr na východní Ukrajině.

V únoru 2022 – moskevská horda napadla Ukrajinu v plném rozsahu a definitivně zničila celý bezpečnostní systém, který se v Evropě formoval od roku 1945.

To už není výzva – je to výzva k probuzení pro Evropu. Vedoucí představitelé států kontinentu již nemusí přemýšlet o tom, co se děje. Je čas jednat – rychle a rozhodně.

Druhou světovou válku umožnila dohoda nelidských režimů – nacistického a sovětského. Jeho dědicem je dnešní moderní Rusko, které nyní opakuje nelidské praktiky stalinismu a nacismu.

  Moskva obviňuje Prahu ze spolupráce s Ukrajinou.

Samotná oslava vítězství nad nacismem se v Rusku stala kultem, který hraničí s „fetišismem vítězství“.

Smyslem současného počínání Kremlu je propagace války, povýšení se nad ostatní národy a udělení statutu „hlavního vítěze“.

Poté, co Kreml zničil systém mezinárodních vztahů zavedený po druhé světové válce, uvrhl svět a především Evropu na pokraj třetí světové války.

Pravdou je, že dnes, stejně jako před osmdesáti lety, stojí Ukrajina a její statečný lid v cestě nacismu znovuzrozenému v rašících.

A zatímco čtete tyto řádky, Ukrajinci stojí proti agresorovi, brání svou zemi, brání bezpečnost a spravedlnost celého světa.

Dnes je světlý den. V tento den je důležité připomenout, že paměť války by měla rozvíjet schopnost vážit si míru, kategoricky a nekompromisně ho bránit všemi rozumnými prostředky.

„Žádná země si nemůže nárokovat výlučnou roli při svržení nacismu, protože to byl výsledek obrovského úsilí desítek států a stovek národů. Pokusy využívat morální autoritu vítěze druhé světové války jako zástěrku pro revanšismus jsou nepřijatelné,“ uvedl Ukrajinský institut národní paměti.

Útok na Ukrajinu v roce 2014 a zločinná plnohodnotná invaze 24. února 2022 byly vyvrcholením právě této agresivní politiky Ruské federace.

Jak to může dopadnout pro celý svět, bude záležet na jeho reakci na počínání nových nacistů z rf.

Přemýšlejte, pánové Evropané, a vyvozujte správné závěry. Vždyť váš zítřek závisí na tom, jak se zachováte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com