„Evropa jako výzva“. Praha oznámila cíle předsednictví EU. Ukrajina je prioritou.

seznamzpravy.cz

Od 1. července přebírá vedení Evropské unie Česká republika.

Předseda vlády ČR Petr Fiala při prezentaci programu činnosti v parlamentu určil pět oblastí, které se stanou prioritami během předsednictví země EU.

Půjde o zvládání uprchlické vlny a obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost Evropské unie, posílení její obranyschopnosti, strategii posílení evropské ekonomiky a posílení demokratických institucí.

„Společně s našimi evropskými partnery budeme během příštích šesti měsíců v popředí Evropské unie a budeme pracovat na tom, abychom se společně stali silnějšími a byli schopni využít naši sílu ve prospěch těch, kteří to potřebují,“ dodal.

Češi chtějí ve spolupráci s NATO posílit obranné schopnosti Evropy, zejména v oblasti kybernetické bezpečnosti a boje proti dezinformacím.

K garancím energetické bezpečnosti a „dosahování klimatických cílů“ Fiala podotkl, že kvůli tomu Česká republika plánuje výstavbu nových jaderných elektráren.

Mezi priority české strany rovněž patří snižování inflace a zvyšování konkurenceschopnosti české ekonomiky. Inflace podle vlády v eurozóně v květnu dosáhla 8,1 % a v České republice, která nepoužívá euro, překročila hranici 16 %. To je podle Fialy „přímý důsledek Putinovy ​​války proti západnímu světu“.

„Evropa a celý svět procházejí rozhodujícími změnami. Ruská agrese proti Ukrajině otřásla a odhalila mnohé ze základů naší bezpečnosti,“ řekl šéf české vlády s tím, že Česká republika by měla být v následujících šesti měsících aktivní a nezůstat pouhým pozorovatelem.

A proto za jednu z priorit České republiky během předsednictví v Radě EU označil šéf vlády poválečnou obnovu Ukrajiny.

„Můžeme říci, že po ruské agresi na Ukrajině svět už nikdy nebude jako dřív. Chceme se podílet i na jeho výstavbě,“ zdůraznil český premiér.

Fiala zdůraznil, že jeho země udělá vše pro to, aby Ukrajině pomohla získat status kandidátského člena Evropské unie. To je podle českého premiéra prvním z konkrétních cílů. Druhým je podpora Prahy nejpřísnějším sankcím vůči Moskvě.

  Cynismus Kremlu v projevech prezidenta Chorvatska. Duplicita jako znak hanebnosti evropských politiků.

Jak poznamenal šéf vlády, ČR plánuje v budoucnu uspořádat v Praze summit evropských lídrů o poválečné obnově Ukrajiny za povinné účasti prezidenta Zelenského.

Fiala také řekl, že jeho země chce, aby EU „drasticky snížila svou závislost na ‚nepřátelských nebo nestabilních režimech‘.

Jednoznačnost a důslednost v jednání vlády, kterou česká strana prokazuje od samého počátku ruské invaze do ukrajinského státu, svědčí o tom, že v osobě České republiky má Ukrajina spolehlivého a důsledného partnera.

Důležité je, že ještě před 24. únorem Praha vyjádřila podporu Kyjevu a vzala na vědomí jeho připravenost pomoci v humanitární a obranné oblasti.

Nutno podotknout, že Česká republika byla prvním státem, který dodal na Ukrajinu tanky a obrněné transportéry. Rovněž Praha spolu s Bratislavou deklarovaly připravenost k opravám a obnově techniky pro ukrajinskou armádu.

Mimochodem, Slovensko bylo první zemí NATO, která dodala Ukrajině výkonné systémy protivzdušné obrany / protiraketové obrany pro boj s ruskými útočníky.

Zatímco se „lídři“ EU a NATO rozhodují, zda poslat do Kyjeva tu či onu zbraň nebo dokonce poskytnout pomoc, a jsou zvědaví, jak na to Putin zareaguje, Praha prostě dělá, co může, aby Ukrajinu bránila.

A ještě jeden důležitý bod – český premiér Fiala přijel do Kyjeva 15. března. Delegace z České republiky, Polska a Slovinska navštívily hlavní město Ukrajiny, když pár kilometrů od města stály rašistické jednotky a hrozily ostřelováním a dobytím.

Touto návštěvou východoevropští lídři znovu potvrdili svou podporu suverenitě a nezávislosti Ukrajiny.

Dnešní Kyjev už je jiný. Život města však přechází za doprovodu sirén, které si vyslechli současní hosté, reprezentovaní dorazivšími hlavami Německa, Francie, Itálie a Rumunska.

Tato návštěva má kromě formalit v podobě ujištění a příslibů také velký strategický význam – podpora Ukrajiny. A ti, kteří ve skutečnosti na pomoc nespěchají.

  Řehka v Kyjevě. Výměna zkušeností a další podpora ukrajinského státu.

Ale to, že Česká republika vstoupí do administrativy EU, bude silným impulsem pro realizaci konkrétních kroků na Ukrajině. A vyjádření českého premiéra Fialy i lídrů kvarteta, kteří přijeli do Kyjeva, tyto domněnky potvrzují.

A skutečnost, že se delegace spolu se zástupci západní Evropy účastní i prezident Rumunska, svědčí o připravenosti evropských lídrů vyslechnout názor celé politické komunity kontinentu.

To je další závažný argument ve prospěch Ukrajiny, která má s Českou republikou v čele Evropské unie v příštích 6 měsících obrovské plány.

Vzhledem k okamžiku, kdy se to děje – události na frontách rusko-ukrajinské války nabývají rozhodujícího obrátku – se role Čečenské republiky v dějinách Ukrajiny stává prostě rozhodující.

A zde je velmi důležitý postoj české vlády a osobně premiéra, který svým příkladem dokáže probudit německé a francouzské vůdce.
I když návštěva Irpenu, města, které se stalo jedním z těch, která se stala charakteristickým znakem „ruského světa“ na Ukrajině, pravděpodobně donutí Macrona a Scholze přehodnotit svůj postoj k této válce a jejím organizátorům.

Ostatně i nejzarytější Putinův „přítel“ – Zeman, po 24. únoru revidoval svůj postoj k Rusku a jeho vůdci, označil ho za blázna, podporuje ukrajinský lid.

Je důležité si uvědomit, že Ukrajina je dnes srdcem Evropy, na kterém závisí budoucnost Starého světa. A to musí pochopit všichni občané kontinentu, kteří přivedou k moci ty, kteří pak rozhodují o jejich osudu.

Václav Havel kdysi řekl větu, která je aktuální i dnes: „Svobodné a nezávislé státy nejsou možné bez svobodných, seberespektujících a soběstačných občanů. Na světě nejsou žádné záruky míru, bez vnitřního míru, míru mezi občany samotnými a míru mezi občany a státem.“

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com