Média odsuzují útok na premiéra, varují před další nenávistí a násilím

Dnešní útok na slovenského premiéra Roberta Fica, který byl postřelen po výjezdním jednání vlády v Handlové, odsoudila i slovenská média, která šéf vlády často kritizoval. Útok na premiéra Fica je útokem na nás všechny, zdůraznil Denník N v komentáři šéfredaktora, podle kterého jde o zlomový moment a násilí visící ve vzduchu je třeba utlumit. Stala se neodpustitelná tragédie, píše šéfredaktorka listu Sme. Podobně šéfredaktor serveru Aktuality.sk odsoudil atentát na premiéra jako ohavný a neomluvitelný čin, který by neměl spustit další vlnu nenávisti.

„Tady končí celá polistopadová éra demokratické politiky na Slovensku. Byla často vulgární, ukřičená a agresivní, ale byl to hlavně souboj slov a někdy i myšlenek. Teď se na scéně objevila zbraň, a to je úplně nový příběh,“ míní Denník N. „Je to tragédie. Politika by se nikdy neměla změnit v přestřelku,“ napsal. „Atentát na premiéra Roberta Fica je odporný a neakceptovatelný. To se nikdy nemělo stát,“ zdůraznil.

Připomněl, že politiky vraždí v Rusku či v Latinské Americe, a je to známka totalitních společností, ve které se nepohodlní soupeři likvidují. „Slovensko takové dosud nebylo a musíme udělat vše, aby se to neopakovalo,“ apeluje Denník N.

Ale nejde o první atentát na veřejně činného člověka, tím už byla vražda novináře Jána Kuciaka. Ale navzdory vraždě novináře a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se politici šířící nenávist podle autora komentáře nevzpamatovali a dokonce se předháněli, kdo bude ještě agresivnější a kdo ukáže prstem na viníky a udělá z nich terče.

„Dnes končí etapa bezstarostného útočení a strašení. Je to hrozné a nepřijatelné. Teď by se však všichni ve veřejném prostoru měli probudit a uklidnit vášně. Odpovědí nemůže být obviňování opozice či médií. Ale nepřijatelné je i obviňování, že právě Fico a jeho lidé si hráli s ohněm, když přikládali a přikládali pod kotel nenávisti, a že si za to vlastně mohou sami. Jedinou cestou je znovu se chovat jako lidé,“ zdůraznil Denník N.

  Putin s Lukašenkem jednal o prohloubení spojenectví Moskvy a Minsku

„Atentát na Roberta Fica je zlomový moment. Teď se rozhoduje, zda patříme mezi civilizované země demokratického Západu, kde zločin trestají soudy, a ne krevní msta. Násilí je ve vzduchu a zodpovědní politici jej musí tlumit,“ apeloval Denník N.

Postřelení premiéra je tragédie, která Slovensko dostává na úroveň zemí, kde nenávist bere do rukou zbraně a zanechává za sebou spoušť. To nemůže být naše cesta, píše Sme. „Každý občan země musí cítit, že tímto dnem Slovensko překročilo nejzásadnější mez, kterou demokratické a slušné země nepřekračují. A nepřekračují ji ani lidé. Je to naše společná tragédie,“ míní šéfredaktorka. Za nevyhnutelné pokládá, aby ohavný čin odsoudil každý bez ohledu na to, čemu věří a koho podporuje. Nesmí zůstat ani náznak, že by se Slováci chtěli vydat cestou násilí.

„Na Roberta Fica útočila nenávist a skrz něj zaútočila i na nás. Teď nastal okamžik, kdy se společnost musí snažit sejít z této cesty. Co bude další krok, pokud se nevzpamatuje? Už teď je jasné, že se někteří politici budou snažit zneužít tragédie pro své politické cíle. Jenže už víme, že jde o život, a to už není jen politická hra,“ zdůraznilo Sme.

„Násilí a vulgárnost stále hlouběji pronikají do našich životů. Zažíváme období, jaké nepamatujeme od vzniku Slovenska. Polarizace společnosti a narůstající radikalizace nabírají obrovské rozměry,“ míní Aktuality.sk. „Střelbu na Roberta Fica by měl odsoudit každý slušný člověk bez ohledu na politický či hodnotový tábor. Je to hrozný čin, který otřásl každým, kdo si váží lidského života, lidských práv, svobody, práva a demokracie,“ zdůraznil server, podle kterého je v demokratickém světě něco takového nepřijatelné. „Tato hrozná událost by však určitě neměla spustit další vlnu nenávisti. Nikomu to nepomůže,“ dodal.

  Trump zrušil zákaz cestování z Evropy, Biden ho ale chce zachovat

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com