Pastrňák se Zachou chtějí hrát na MS v Praze, čekají na zdravotní prohlídku

Útočníci David Pastrňák s Pavlem Zachou z Bostonu potvrdili vedení hokejové reprezentace zájem posílit národní mužstvo na mistrovství světa v Praze. Uvedl to generální manažer českého týmu Petr Nedvěd. Oba hráče čeká v neděli ráno ještě zdravotní prohlídka. Pokud je Bruins uvolní, mohli by se k výběru kouče Radima Rulíka připojit v pondělí.

„S Davidem Pastrňákem i Pavlem Zachou jsme se během dnešního odpoledne spojili. Oba mají zájem na mistrovství světa přijet. Po dvou těžkých sériích play off jsou samozřejmě lehce v uvozovkách obouchaní,“ řekl Nedvěd. „Zítra ráno absolvují zdravotní prohlídku v Bostonu. Pokud dopadne dobře a klub je uvolní, pokusíme se jim najít nejrychlejší letecký spoj do Prahy. Pokud by všechno dobře dopadlo, k týmu by se teoreticky mohli připojit v pondělí,“ uvedl.

Bostonu skončila sezona NHL v noci na dnešek, když prohrál s Floridou šestý zápas 2. kola play off 1:2.

„Není to o tom, že bychom měli mít radost z vyřazení Bostonu, protože nikomu samozřejmě nepřejeme, aby z boje o Stanley Cup vypadl. Ale co se týká národního týmu, tak by k dispozici mohli být další dva velmi kvalitní hráči,“ řekl asistent trenéra Jiří Kalous.

Pastrňák, který za týden oslaví osmadvacetiny, patří k nejlepším hokejistům světa. Lídr ofenzivy Bostonu si v základní části tohoto ročníku NHL připsal v 82 zápasech 110 bodů za 47 branek a 63 asistencí. V bodování celé ligy byl pátý, mezi střelci skončil sedmý.

Sedmadvacetiletý Zacha ve své druhé sezoně od příchodu z New Jersey zopakoval takřka navlas bilanci ze svého prvního ročníku v Bostonu. Za 78 startů zaznamenal 59 bodů za 21 gólů a 38 asistencí. V bodování Bruins byl čtvrtý. Mezi nahrávači byl lepší pouze Pastrňák.

Ve statistikách vyřazovacích bojů se Pastrňák se Zachou seřadili na třetím a čtvrtém místě za Jakem DeBruskem a Bradem Marchandem. Oba Češi odehráli všech 13 zápasů, Pastrňák nastřádal osm bodů (4+4), Zacha o dva méně (1+5).

  Mrázek se stal v NHL i přes prohru první hvězdou, Hronek připravil dva góly

Pastrňák startoval už na čtyřech světových šampionátech (2016 až 2018 a 2022) a má průměr více než bodu na zápas. Za 28 utkání nastřádal 29 bodů (13+16). Před dvěma lety v Tampere výrazně pomohl českému týmu ukončit ziskem bronzu desetileté čekání na medaili z velké akce. Zacha má bohaté zkušenosti z mládežnických reprezentací, za A-tým ale dosud nenastoupil.

Pokud obě opory Bruins projdou obvyklými posezonními procedurami, dorazí Čechům na šampionát během pár dnů tři výrazné posily. Již dnes se k týmu připojil další útočník Martin Nečas, který s Carolinou vypadl v noci na pátek, a hned nastoupí od 20:20 proti Británii.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com