Hokejisté si na domácím MS zahrají o titul se Švýcarskem

Čeští hokejisté si zahrají na mistrovství světa po 14 letech o zlato. Jistotu další medaile po dvou letech od bronzu z Tampere získali na domácím šampionátu v Praze semifinálovou výhrou nad Švédy 7:3. Čtyřmi body za gól a tři nahrávky přispěl k postupu Martin Nečas, dvě branky a asistenci zaznamenali Dominik Kubalík s dalším útočníkem Lukášem Sedlákem. Zápas sledovalo 17.413 diváků a celkově už byl překonán návštěvnický rekord MS z minulého šampionátu v Česku v roce 2015.

Před vyprodaným hledištěm začali lépe Švédové. Už ve čtvrté minutě vedli zásluhou Marcuse Johanssona. Kubalík v osmé minutě vyrovnal, záhy ale vrátil náskok Seveřanům Marcus Pettersson. V 10. minutě se však prosadil David Kämpf a načal velký obrat. V čase 26:05 skóroval Ondřej Kaše, jen 16 sekund po něm Nečas a na začátku 30. minuty zvýšil Kubalík už na 5:2. Ve 36. minutě kontroval z přesilovky Joel Eriksson Ek. Ve 46. minutě ale odpověděl Lukáš Sedlák a sám pak výhru ještě završil.

Ve finále se svěřenci kouče Radima Rulíka utkají v neděli od 20:20 se Švýcarskem, které ve druhém semifinále zdolalo po nájezdech Kanadu.

Zápas začal trochu netradičně, protože hned po čtyřech sekundách byl vyloučen Kempe. První ostřejší zákrok ale musel vytáhnout na druhé straně Dostál při zakončení Holmberga. Početní převaha přišla vniveč a Johansson po Zachově ztrátě kotouče ve vlastním obranném pásmu otevřel skóre.

Češi pak přestáli Gudasův trest a v osmé minutě vyrovnal šťastnou dorážkou Kubalík. Kotouč obloučkem zapadl za Gustavssonova záda. Uběhlo ale jen 20 sekund a Švédové byli opět o krok napřed – Pettersson se snažil najít před brankou spoluhráče, toho bránil Krejčík a od jeho brusle se kotouč odrazil za Dostála.

V desáté minutě ale Nečas skvěle počkal s načasováním přihrávky, až se mu uvolní Kämpf a ten z dobré pozice nezaváhal – 2:2. Švédové mohli jít přesto do kabin s náskokem. V 19. minutě pálil z křídla Kempe, Dostál nestihl zasáhnout, ale zachránila ho branková konstrukce.

První velkou možnost ve druhé části přinesla souhra Paláta s Pastrňákem, kterou na konci 22. minuty zakončoval Pastrňák zblízka sklepnutím kotouče ze vzduchu – Gustavsson stihl zasáhnout levým betonem. Ve 26. minutě to po objetí branky zkusil opět Pastrňák, ani tentokrát ale na strážce švédské klece nevyzrál.

Na začátku 27. minuty překazil Švédům rozehrávku za brankou rozhodčí, od něhož se puk odrazil nečekaně před Gustavssona, ten ho sice odpálil za branku, jenže pouze na hůl Sedláka, který ihned našel Kašeho a ten uklidil kotouč s přehledem za záda švédského gólmana.

  Derby Tottenhamu s Fulhamem bylo kvůli koronaviru odloženo

Uběhlo jen 16 sekund, po Kämpfově vyhraném buly vypálil Nečas a Češi vedli 4:2. V čase 29:03 rozjásal arénu po skvěle sehraném přečíslení tří na jednoho Kubalík. Tříbranková lavina během necelých tří minut vyhnala Gustavssona na střídačku, nahradil ho Ersson.

Ve 34. minutě zamířil s krvavým zraněním do kabiny obránce Krejčík, ale ve třetí třetině se s košíkem vrátil do hry. Jen chvilku nato zakončoval Hedman, Dostál zasáhl levým betonem. Jenže pak musel na trestnou lavici Hájek a Eriksson Ek s pomocí tyčky vrátil Seveřany do hry.

Ještě 83 sekund před druhou přestávkou se navíc proti pravidlům provinil Rutta, jeho spoluhráči se ale do přestávky ubránili bez úhony.

Švédové ani zbytek přesilovky nevyužili. Ve 44. minutě byl dalším provinilcem Nečas. Seveřané už ale postrádali větší klid na hokejkách a Dostál byl s každým zákrokem jistější. Tre kronor navíc ujel Sedlák a jen dvě sekundy po skončení Nečasova trestu parádně zakončil brejk. Puk poslal Erssonovi chytře mezi betony.

Naprostou euforii pak Sedlák odstartoval v 54. minutě, kdy si stejnou situaci zopakoval i s koncovkou. Tři minuty před koncem už to Švédové zkusili s hrou bez gólmana, prázdnou branku zkusil trefit Dostál, ale jeden ze soupeřů puku stihl v cestě zabránit. V závěru byl blízko dovršení hattricku Sedlák, ale jeho radost po trefě do prázdné branky překazilo video, po jehož přezkoumání byl gól odvolán.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): „Myslím si, že rozhodlo, že nám Švédové neodskočili. Vedli 1:0 a 2:1. Nastoupili ohromně sebevědomě, silní na kotouči. To jsme všechno věděli. My jsme měli trošku takový respekt z nich. Malinko jsme čekali, co s námi provedou. První gól dobrý, druhý po nešťastném odrazu, ale dokázali jsme dát na 1:1 a na 2:2. Bylo důležité, že neodskočili větším rozdílem. Uhráli jsme remízově první třetinu a ta druhá rozhodla. Klíčem k zápasu bylo, jak jsme odskočili na 5:2. Oni pak začali víc riskovat, šli trošku za přesilovkami, dostali je, dali gól na 3:5 a potom šli do rizika, protože věděli, že se musí víc tlačit do útoku. Z toho jsme proměnili ve třetí třetině brejkové situace, jak to neměli zajištěné. Prostě nám to vyšlo.“

Martin Nečas (útočník ČR, autor gólu na 4:2): „Dostali jsme gól, hned jsme vyrovnali, za pár vteřin jsme ale dostali dalšího. Dali jsme však gól na 2:2, druhá třetina pak rozhodla. Myslím, že je to zasloužené. Kluci hráli výborně. Já jsem tady čtvrtý zápas, ale co vidím, tak je tady neskutečná kabina. K tomu neskuteční fanoušci, tým máme stmelený, na ledě žijeme jeden za druhého. Není to jenom to, že bychom hráli na jednu lajnu, ale hrajeme na čtyři a to je hrozně těžké bránit. Ještě nejsme hotoví, zítra máme nejdůležitější zápas. A neskutečnou motivací zopakovat rok 2010. Je to něco, o čem jsme snili odmalička – vyhrát Stanley Cup a vyhrát mistrovství světa. Ještě navíc v Česku, to je úplně top. Je to super, jsme v euforii a ještě nejsme u konce.“

  Kvitová bude hrát o semifinále, Nadal a Djokovič uspěli v exhibici

Lukáš Sedlák (útočník ČR, autor gólů na 6:3 a 7:3): „Bylo to 6:3, tak jsem si říkal, že to zkusím znovu se stejným zakončením. Když to vyšlo poprvé, tak by to mohlo vyjít znova. A vyšlo to. Samozřejmě to bylo hezké. A odvolaný hattrick? Trošku jsem to věděl, že to bude ofsajd. Malinko to mrzí, přece jenom by byl jednou puk hezkou vzpomínkou, až budu starší. Doufám ale, že budu mít ještě lepší vzpomínku. Finále je cennější než nějaký hattrick. Teď už si jenom odpočinout a připravit se na to.“

David Pastrňák (útočník ČR): „Zápas se lámal ve druhé třetině, během níž padlo spoustu gólů a vedli jsme 5:2. Švédové sice snížili v přesilovce, ale my šli do kabiny o přestávce a tam jsme si řekli, že před utkáním bychom vedení 5:3 brali. Krásně jsme se uklidnili a do třetí třetiny jsme šli s tím, že to prostě uhrajeme. Narozeniny moc neslavím, ale tyhle si budu pamatovat. Opravdu krásný den. A prožívat to s celou republikou? Přijel jsem do neskutečného týmu. Jsem rád, že jsme nad Švédy vyhráli, tohle si užiju.“

Dominik Kubalík (útočník ČR, autor gólů na 1:1 a 5:2): „Je jedno, co se stalo v první třetině. Řekli jsme si, že budeme hrát dobře defenzivně, bylo super, že jsme se dvakrát dokázali rychle vrátit a smazat náskok Švédů. Pak jsme odskočili a za stavu 4:2 jsme se snažili jen vyndavat puky ze třetiny, že z toho budou brejky. A také byly, takže skvělé. Góly jsou samozřejmě hezké, ale týmový úspěch je víc. Když dá někdo z nás gól, skáčeme po sobě na střídačce a máme úplně stejnou radost jako jeho střelec. Ty pocity jsou úžasné.“

Jan Rutta (obránce ČR) : „Začátek jsme přestáli, Dosty (Lukáš Dostál) v brance byl zase výborný a pak jsme hráli naši hru. Zlepšili jsme náš výkon ve druhé třetině a počkali si na příležitosti. Naše proměňování šancí bylo úžasné. Dát tři góly za tak krátký čas ve druhé třetině, to bylo něco. Atmosféra a diváci byli neuvěřitelní, určitě nám to pomohlo.“

  Plíšková je v Torontu ve čtvrtfinále, jednička Šwiateková vypadla

David Kämpf (útočník ČR, autor gólu na 2:2): „Tohle je jeden z největších momentů kariéry. Hrozně těžký zápas… Švédové mají kvalitní tým, takže pro nás to bylo strašně těžké. Ale zvládli jsme to, za což jsme moc rádi. Dneska nám to v lajně sedlo, ale je úplně jedno, jaká lajna dává góly. Příští zápas to třeba vyjde zase někomu jinému. Jsme ale rádi, že jsme to dneska byli my, člověka to potěší.“

Ondřej Kaše (útočník ČR, autor gólu na 3:2): „Je to splněný sen a doufám, že zítra to ještě završíme. Je to pohádka i pro mě osobně, ani jsem nevěděl, jestli budu ještě hrát hokej. Když už začínáte s hokejem, chcete být mistrem světa.“

Radko Gudas (obránce ČR): „Je to úžasný, to je jasný. Když jsme prohrávali, lidi nás tlačili za vyrovnáním. Dávali nám sílu, abychom nic nevzdali, nevypustili žádný souboj. Je to sen každého kluka, užíváme si to v téhle skvělé atmosféře. Zatím si ale nic nepřipouštíme, že to je úspěch. Tyhle pocity přijdou až za týden. Další zápas je před námi. Musíme rychle zregenerovat, abychom měl připravené nohy na zítra.“

Michal Kempný (obránce ČR): „Byli jsme po právu odměněni za to, že jsme žrali led. Jsem na tým hrozně hrdý. Smekám před celým mužstvem.“

Semifinále (Praha):

Česko – Švédsko 7:3 (2:2, 3:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. D. Kubalík (Nečas, Kundrátek), 10. Kämpf (Nečas), 27. O. Kaše (L. Sedlák), 27. Nečas (D. Kubalík, Kämpf), 30. D. Kubalík (Kempný, Nečas), 46. L. Sedlák (O. Kaše), 54. L. Sedlák – 4. M. Johansson, 9. Pettersson (Kempe, Eriksson Ek), 36. Eriksson Ek (Raymond, Dahlin). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman (Fin.) – K. Briganti, N. Briganti (oba USA). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 17.413 (vyprodáno).

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – Pastrňák, Zacha, Palát – Nečas, Kämpf, D. Kubalík – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – M. Stránský, Tomášek, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Švédsko: Gustavsson (30. Ersson) – Heed, Hedman, Karlsson, Pettersson, Brodin, Dahlin – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Burakovsky, Holmberg, Raymond – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström. Trenér: Hallam.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com