Rusko podle ukrajinské armády přišlo o více než 500.000 mužů

Ruská armáda od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 přišla o 500.000 mužů. Dnes ráno to uvedl ukrajinský generální štáb. Údaj však nelze nezávisle ověřit a Moskva o svých ztrátách neinformuje. Ukrajinský údaj navíc nerozlišuje mezi mrtvými, zraněnými či pohřešovanými vojáky nepřátelské strany.

Podle odhadu ukrajinské armády, o kterém informují ukrajinská média, se za poslední den ruské ztráty zvýšily o zhruba 1000 mužů na 500.080 vojáků. Podle ukrajinského generálního štábu ruská armáda zaznamenala také rozsáhlé škody na technice.

Moskva údaje o svých ztrátách nezveřejňuje a neexistuje ani žádný třetí zdroj, který by dokázal přesně a nezávisle popsat ztráty ruské armády. V únoru stanice BBC uvedla, že na základě otevřených zdrojů zjistila, že při bojích na Ukrajině zemřelo na 45.000 ruských vojáků. Americký list The New York Times na začátku roku informoval o odhadu Pentagonu, podle kterého ztráty ruské armády dosáhly na 300.000 mužů. Z nich 60.000 podle této informace zemřelo. Spojené státy podporují ve válce Ukrajinu.

O svých ztrátách podrobně neinformuje ani Ukrajina. V únoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že ve válce padlo na 31.000 ukrajinských vojáků. Počet zraněných ale nechtěl uvést, aby neposkytl Rusku výhodu. V posledních měsících se však ukrajinská armáda nacházela pod ruským tlakem a Ukrajina přijala opatření, jež zpřísnila podmínky mobilizace.

ČTK

  Střelba v kampusu Michiganské státní univerzity si vyžádala nejméně tři mrtvé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com