Borrell: Verdikt soudu ohledně zastavení ofenzivy v Rafáhu musí být naplněn

Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora ohledně zastavení vojenské ofenzivy v oblasti Rafáhu na jihu Pásma Gazy musí být naplněno. Před dnešním jednáním unijních ministrů zahraničí v Bruselu to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Situace na Blízkém východě je jedním z témat, o kterých budou zástupci členských států EU diskutovat. Části jednání se zúčastní také ministři Saúdské Arábie, Egypta, Jordánska, Kataru a Spojených arabských emirátů.

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu nařídil minulý týden Izraeli zastavit vojenskou ofenzivu v oblasti Rafáhu i každou další akci, která by palestinskému obyvatelstvu přivodila takové životní podmínky, jež by mohly způsobit jeho úplné či částečné fyzické zničení. Zatímco světová média, většina soudců ICJ i řada světových zemí si rozhodnutí vyložila jako nařízení okamžitě zastavit boje v Rafáhu, z prohlášení izraelských představitelů vyplynulo, že Izrael hodlá v Rafáhu bojovat i nadále.

„Izrael pokračuje se svou vojenskou operací na jihu pásma Gazy navzdory rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, který zemi vyzval, aby své kroky okamžitě zastavil,“ řekl Borrell novinářům v Bruselu. „Rozhodnutí soudu musí být uvedeno do praxe,“ dodal šéf unijní diplomacie s tím, že bude rovněž usilovat o souhlas ministrů se zahájením speciální unijní mise, která by měla operovat právě na hraničním přechodu Rafáh.

ČTK

  Počet zraněných po ruském útoku na severoukrajinský Černihiv stoupl už na 148

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com