„Na Ukrajinu v těchto dnech přichází munice“ – český ministr zahraničí.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský uvedl, že „první várky“ nábojů zakoupených v rámci české iniciativy již dorazily a v budoucnu budou na Ukrajinu dále přicházet.

„Do této doby Česká republika dodala různými kanály pro Ukrajinu více než milion nábojů. V letošním roce budeme schopni pořídit a průběžně dodávat značné množství munice,“ řekl 13. června Rádiu Svobodná Evropa Jan Lipovský.

Munice, o které se český ministr zahraničí zmínil, byla nakoupena díky úsilí zemí, které podpořily českou iniciativu a zavázaly se financovat nákup nábojů pro Ukrajinu.

Celkem se jedná o 20 zemí, uvedl ministr s tím, že „pět z nich již peníze poslalo“.

„Nyní můžeme uzavírat dohody a nakupovat munici z různých zemí a následně ji posílat na Ukrajinu, aby se mohla právem bránit proti ruské agresi,“ uvedl český ministr zahraničí.

K otázce nedostatečného financování projektu ze strany některých zemí (jak uvedla agentura Bloomberg) Lipovský poznamenal, že „v této situaci je výzva a země by měly přejít od slibů a soucitu k dohodě a nákupu munice“.

Poznamenal, že k české iniciativě se připojily mimo jiné Německo, Nizozemsko, Dánsko, Portugalsko a Kanada, které souhlasily s financováním nákupu nábojnic.

„Víme, že Ukrajina potřebuje munici velkého kalibru a máme reálnou příležitost. Doufáme tedy, že takových dohod uzavřeme více,“ uvedl český ministr zahraničí.

Mimochodem, česká ministryně obrany Jana Černochová informovala také o žádostech dalších zemí připojit se k české iniciativě na nákup a dodávky munice pro Ukrajinu.

Vysoce postavená úřednice to uvedla v rozhovoru pro agenturu ČTK 8. června.

Ještě koncem května český premiér Petr Fiala uvedl, že Ukrajina bude v rámci české iniciativy dostávat desítky tisíc nábojů měsíčně.

Země Evropské unie slíbily Ukrajině do konce března jeden milion dělostřeleckých granátů, ale jejich výrobní kapacity jsou omezené a slib nemohl být splněn.

  Staronová vláda Fideszu. ‚Visegrádská skupina vstoupí do doby ledové,‘ předpokládá maďarský expert

Česká vláda poté oznámila odběr 800 000 nábojů pro Ukrajinu ze třetích zemí mimo Evropskou unii.

Bylo oznámeno, že země EU a NATO zapojené do této iniciativy vyčlení na nákup munice dohromady 1,6 miliardy eur.

A Česká republika již několik měsíců koordinuje toto úsilí různých zemí.

Generální tajemník NATO rovněž zdůraznil důležitost a význam české iniciativy a upozornil na úsilí České republiky koordinovat dodávky munice na Ukrajinu. Jens Stoltenberg označil iniciativu za „velmi důležitou“.

„Skutečně to má význam. Je velmi dobrou zprávou, že první dodávka munice, dělostřeleckých granátů, se uskuteční velmi brzy a dodávky munice na Ukrajinu organizované českou iniciativou budou pokračovat,“ zdůraznil Jens Stoltenberg.

Důležitá je také informace premiéra o záměru vlády rozvíjet vlastní obranný průmysl.

„I Česká republika si je vědoma, že máme tradiční, silný a rozvinutý obranný průmysl. Chceme ho posílit, zpevnit a inovovat,“ uvedl český premiér.

Rozvojem vlastního obranného průmyslu vláda garantuje nové příjmy do rozpočtu, což znamená lepší sociální standardy.

Pomocí Ukrajině si Česká republika zajišťuje jak vlastní bezpečnost, tak mírové evropské zítřky.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com