Orbán v dopise evropským lídrům předestřel svůj mírový plán pro Ukrajinu

Maďarský premiér Viktor Orbán v dopise evropským lídrům předestřel svůj plán, jak dospět k míru na Ukrajině. Jeho poradce Balázs Orbán to řekl maďarskému provládnímu webu Magyar Nemzet. Podrobnosti premiérova plánu ale nezveřejnil. Maďarský ministerský předseda, jehož země nyní předsedá Radě Evropské unie, má z unijních lídrů navzdory válce proti Ukrajině nejužší vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Maďarský premiér od začátku července, kdy Budapešť převzala předsednictví v Radě EU, uskutečnil několik cest, které označil za „mírové mise“. Kromě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Kyjevě navštívil také v Moskvě ruského prezidenta Putina, který už téměř dva a půl roku vede proti Ukrajině válku. Představitelé sedmadvacítky se od cesty okamžitě distancovali, když uvedli, že politika „appeasementu“ Putina nezastaví, a zdůraznili, že neměl mandát EU.

Politický ředitel v úřadu maďarského premiéra Balázs Orbán v rozhovoru s Magyar Nemzet uvedl, že plán Budapešti je postaven na „realistickém posouzení situace, realistických cílech a realistickém harmonogramu“.

V rozhovoru také vyjádřil přesvědčení, že pokud chce Evropa mír a ukončení krveprolití, musí změnit své směřování. Zatím jsou podle něj představitelé Evropy i administrativa amerického prezidenta Joea Bidena „pro pokračování války“. Ochotny usilovat o mír jsou naopak Čína, Turecko a také republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump, uvedl v rozhovoru Balázs Orbán.

Diplomatická izolace premiéra Orbána byla podle agentury AFP patrná také na summitu NATO minulý týden ve Washingtonu. Maďarsko se tam stalo jedinou zemí, která se nezavázala k další podpoře Ukrajiny.

Součástí Orbánovy „mise“ byla i návštěva Číny a schůzka s Trumpem v USA.

ČTK

  Západ se bojí porážky Ruska, tvrdí Zelenskyj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com