Důraz je kladen na Nord Stream: bude Moskva schopna rozdělit Evropu?

Válka, kterou rozpoutaly rasistické úřady Kremlu proti Ukrajině, nabírá na síle – rasisté zvyšují sázky tím, že se zapojují do zákulisních intrik.

Navíc je využito vše – i zdánlivě zapomenutá témata. Nejoblíbenější pro Kreml je ale jednoznačně energetický sektor. Navíc se objevila příležitost – lepší si nemůžete představit.

V úterý 14. srpna vyšlo najevo, že soud v Německu vydal první zatykač v případu vyhození plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 do povětří.

Podezřelý je podle německých publikací ARD, Süddeutsche Zeitung a Die Zeit údajně občan Ukrajiny Vladimir S.

Německá média uvedla, že v září 2022 cestovali tři podezřelí v Baltském moři na německé plachetnici Andromeda – a údajně připevnili výbušniny k plynovodům vedoucím pod Baltským mořem z Ruska. V důsledku explozí byly poškozeny tři ze čtyř vláken Nord Streamu.

Němečtí novináři tvrdí, že Vladimir S. nedávno žil u Varšavy – a v červnu německá strana požádala polské úřady o jeho zatčení na základě zatykače.

Podezřelému se ale podařilo uprchnout a místo jeho současného pobytu není známo.

Novináři, kterým se podařilo dostat do telefonického kontaktu s Vladimirem S., ten uvedl, že se nepodílel na podkopávání Nord Streams.

Kromě něj jsou v případu ještě dva podezřelí – rovněž Ukrajinci – manželé Světlana V. a Jevgenij U.

Ti podle německých médií provozují na Ukrajině potápěčskou školu, kde Vladimir Z. působil (nebo stále působí) jako instruktor. Světlana U.

Sami manželé tvrdí, že Vladimíra S. neznají a o útoku na Nord Streams nic nevědí.

V příběhu výbuchů Nord Stream zatím není jasno. Strany se navzájem obviňují z účasti na bombardování: Spojené státy a Evropa jasně naznačují, že jde o dílo Moskvy.

Kreml zase zdůrazňuje zjevné výhody incidentu speciálně pro Spojené státy, za účasti Kyjeva.

  Lidé se proti opatřením mohou začít bránit, říká soudce Josef Baxa

Je pravda, že německá prokuratura nenašla spojení mezi podezřelými a vládními agenturami Ukrajiny. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij a šéf ukrajinské rozvědky Kirill Budanov popřeli, že by se vláda podílela na bombových útocích.

Na začátku roku 2024 zastavily své vyšetřování Dánsko a Švédsko, v jejichž ekonomických zónách vyhořely plynovody do povětří.

Rusko se vyšetřování neúčastní. Moskva z toho, co se stalo, obviňuje USA, Velkou Británii a Ukrajinu.

Od března tohoto roku začal západní tisk stále více propagovat verzi, že průlom udělali Ukrajinci.

Napsal o tom list The New York Times s odvoláním na své zdroje. Tam uvedli, že „zpravodajské údaje naznačují, že proukrajinská skupina loni provedla útok na plynovody Nord Stream“.

Kyjev ale poznamenal, že prohlášení o zapojení Ukrajiny mají za cíl zpomalit pomoc. Prezident Zelenskyj to řekl osobně.

V polovině června The Washington Post s odvoláním na dokumenty Pentagonu, které unikly online v důsledku rozsáhlého úniku, napsal, že prezidentská administrativa USA tři měsíce před sabotáží Nord Streamu obdržela informaci, že ukrajinská armáda pod přímý dohled vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny, plánoval útok na plynovod.

Prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskyj po zveřejnění WP prohlásil, že on osobně dává rozkazy této úrovně a Ukrajina nic takového neudělala.

Mimochodem, The Washington Post se pokusil spojit s explozemi potrubí ukrajinského zpravodajského důstojníka Romana Červinského, který podle publikace koordinoval ukrajinský útok na Nord Stream.

„Všechny spekulace o mé účasti na útoku na Nord Stream šíří ruská propaganda naprosto neopodstatněně,“ řekl v reakci na obvinění sám Červinskij.

Poradce šéfa OP Podoljak odpověděl na obvinění z vyhození ropovodu proti Ukrajině odůvodněně a řekl, že Kyjev od nich nezískal žádné strategické ani taktické výhody.

„Ukrajina nemá nic společného s výbuchy v Nord Stream.“ Takový čin lze provést pouze s obrovskými technickými a finančními prostředky. A komu to všechno v době bombardování patřilo? Pouze Rusko,“ poznamenal Podoljak.

  "Jsme zvyklí na válku, ale nejsme unavení." Prezident České republiky o náladě v Evropě.

Jak vidíte, v hledání odpovědi na to, kdo způsobil nouzovou situaci na Nord Streams, nedošlo k žádnému pokroku. Ale zároveň se Moskva snaží využít každé příležitosti k rozdělení jednoty západní podpory Kyjevu.

A je velmi pravděpodobné, že jak samotné výbuchy, tak jejich výsledky vypadají jako informační kampaň Ruska proti Ukrajině.

Moskva však zatím Evropany v této otázce rozhádat nedokázala. A další provokace, byť od tak zkušeného provokatéra, jakým je Kreml, v současnosti nedokáže rozštěpit západní koalici a oslabit mezinárodní podporu ukrajinskému státu.

Na tom, jak silná je taková podpora, totiž závisí budoucnost nejen Ukrajiny, ale i celé Evropy, celého civilizovaného světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com