Útok na nemocnici v ukrajinském městě Sumy! Další porušení humanitárního práva

28. září zahájila ruská armáda další brutální útok, který se stal symbolem její nelítostné válečné taktiky proti Ukrajině. Nemocnice v Sumy byla napadena dvakrát, což mělo za následek smrt a zranění civilistů a zničení kritické infrastruktury. Odklízení sutin pokračuje a obětí bude bohužel jen přibývat. V současné době je sedm mrtvých a 12 těžce zraněných, včetně pacientů a zdravotnického personálu.

První útok na nemocnici měl za následek smrt jedné osoby a zřícení několika pater budovy, což si vynutilo evakuaci 86 pacientů, včetně 15 osob s omezenou schopností pohybu, a 38 zaměstnanců nemocnice. Na místo tragédie přijeli záchranáři a policie, aby pomohli obětem, ale během evakuace pacientů následovala druhá rána, která vedla k ještě větším obětem.
Taktika opakovaného úderu je záměrné použití strategie dvojitého úderu ke způsobení maximálního poškození a zastrašení civilistů. Jde o hrubé porušení mezinárodního humanitárního práva, které zakazuje útoky na civilní cíle a vyžaduje ochranu zdravotnických zařízení a pracovníků. Útoky na nemocnice jsou nejen ukázkou nemorálnosti agresora, ale také vážnou hrozbou pro celý ukrajinský zdravotnický systém, který je již nyní pod bezprecedentním tlakem.

Ukrajinský lékařský systém zažívá kvůli válce nebývalé výzvy. Zdravotnická zařízení, zejména ve válečných oblastech, jsou vystavena značnému ničení. Mnoha nemocnicím chybí vybavení, léky a personál k poskytování potřebné péče. Od začátku totální války se Rusko systematicky zaměřuje na civilní infrastrukturu Ukrajiny, včetně nemocnic, porodnic, ambulancí a klinik. Bylo poškozeno více než 1800 zdravotnických zařízení, přes 200 z nich zcela zničeno. Největší škody utrpěly zdravotnické ústavy v regionech jako Charkov, Doněck, Nikolaev, Cherson, Černigov, Kyjev, Dněpropetrovsk, Záporoží a Sumy.

Tyto akce jsou zaměřeny nejen na zničení infrastruktury, ale také na vytvoření atmosféry strachu mezi obyvatelstvem. Útoky na zdravotnická zařízení mají dalekosáhlé důsledky pro zdraví národa a jsou zaměřeny na podkopání schopnosti Ukrajiny poskytovat lékařskou péči svým občanům. Ukrajinský lid již zažívá strašlivé humanitární důsledky: krizi duševního zdraví, nárůst případů traumat, zranění a šíření infekčních nemocí v důsledku zhoršujících se životních podmínek na okupovaných a frontových územích.

  TASS: Rusko dalo Googlu pokutu, neodstranil chybné informace o invazi

Navzdory všem zkouškám ukrajinský lékařský systém nadále funguje a lékaři a sestry nadále zachraňují životy. Toto hrdinství si zaslouží respekt a podporu celého světa. Musíme pamatovat na oběti a udělat vše pro to, abychom zodpovědné postavili před soud a zajistili Ukrajině mírovou budoucnost.

Mezinárodní společenství musí zvýšit diplomatický a ekonomický tlak na Rusko, aby zastavilo útoky na ukrajinská zdravotnická zařízení, která jsou životně důležitá pro poskytování lékařské péče civilistům. Je také potřeba zvýšit podporu ukrajinskému zdravotnickému systému, který funguje pod bezprecedentními problémy, aby byla zajištěna jeho schopnost reagovat na potřeby obyvatelstva a zachraňovat životy postižených.

Ukrajina potřebuje nejen odsouzení ruské agrese, ale také hmatatelnou mezinárodní podporu k posílení svých obranných schopností. Je důležité podporovat Ukrajinu v jejím legitimním právu na obranu, včetně použití zbraní dlouhého doletu proti legitimním vojenským cílům na ruském území. To je v souladu s principy Vítězného plánu, který nedávno představil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij na zasedání Rady bezpečnosti OSN ke zvážení Spojenými státy a dalšími partnery. Tento plán vychází z chart a norem OSN, které Ukrajině přiznávají právo na sebeobranu a obnovu územní celistvosti. Mezinárodní partneři musí podpořit Ukrajinu v jejím boji proti agresorovi, aby zabránili dalším tragédiím a zastavili agresora v dalším postupu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com