Výborný se v čele nového vedení KDU-ČSL chce zaměřit na podporu rodin a bydlení

Nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný se chce spolu se členy obměněného vedení před sněmovními volbami v příštím roce zaměřit na prorodinná témata, dostupnost bydlení s rozumným nájmem, vzdělávání a principy odpovědné solidarity. Strana chce bránit extrémům a zároveň být konstruktivní, řekl na tiskové konferenci poté, co delegáti olomouckého sjezdu zvolili nové předsednictvo. Tým, jak ho vybralo 300 delegátů, má Výborný za dobrý mix kontinuity s novými tvářemi. Podle nových lídrů sjezd zareagoval na touhu po změně, z volených členů desetičlenného vedení byli všichni obměněni. Kontinuitu představují kromě Výborného, který už jednou v čele strany stál, také nový statutární místopředseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, rovněž bývalý šéf strany.

Bělobrádek v souvislosti s návratem do vedení v době, kdy se KDU-ČSL nedaří, mluvil o symbolice. Lidovce dovedl jako předseda v roce 2013 do Sněmovny potom, co z ní v roce 2010 vypadli. Nyní jsou součástí vládní koalice, samostatně ale jejich preference spadly ke dvěma procentům.

S nyní již bývalým předsedou Marianem Jurečkou a neúspěšným kandidátem na prvního místopředsedu Petrem Hladíkem, kteří jsou ministry práce a sociálních věcí a životního prostředí, Výborný dál počítá. Jurečka podle něj zůstává vicepremiérem. Oba se budou dál účastnit práce předsednictva jako garanti svých gescí, uvedl Výborný. Jurečkovi a dalším z bývalého vedení poděkoval za práci, kterou odvedli.

V jednáních v koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) i ve vládě chtějí být lidovci urputnější, zároveň ale ctí kompromis. „Jsme stranou dohody, ne velké konfrontace, někdy budeme urputní více, než bylo zvykem,“ uvedl Bělobrádek. „Jeden chce na hory, druhý k moři, skončí v termálech,“ popsal, jak taková politika vypadá. V kterých konkrétních věcech plánují lidovci víc zatlačit, nechtěl prozradit. Z konzervativnější části strany během sjezdu zaznívala nejvíc kritika podle některých vlažného postoje dosavadního vedení k obhajobě tradiční rodiny.

  ‚Prezident nejedná v zájmu Česka.’ Senátoři prověří možnosti žaloby na Zemana kvůli kauze Vrbětice

Názorová různorodost strany podle Výborného ukazuje, že lidovci jsou postaveni na demokratických principech, po sjezdu ale bude chtít, aby KDU-ČSL mluvila jedním hlasem, a byla tak voličům srozumitelná. Na adresu senátora Jiřího Čunka, který ve volbě předsedy neuspěl s voláním po návratu ke konzervativnějšímu směřování strany, uvedl, že se neshodnou, což ale neznamená, že se nebudou setkávat. Dohodnutou s ním má schůzku. Podle Bělobrádka lidovci na sjezdu v Olomouci ukázali, že jsou stranou dlouhé historie, ale i budoucnosti.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com