Semily odvolaly ředitele waldorfské školy Semeckého, který odmítal testovat žáky na covid

irozhlas.cz

V Semilech v úterý odvolali ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého, který umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají testování. O jeho odvolání jednala rada města dlouho do noci, rozhodnutí bylo jednomyslné, uvedla na stránkách města starostka Jitka Mejnková (Volba pro Semily). Odvolaný ředitel je přesvědčený, že jednal správně a je připravený se bránit.

Radnice neměla podle starostky Jitky Mlejnkové jinou možnost. Vědomé porušování povinností stanovených mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví pokračovalo podle starostky na škole i tento týden.

„Situace ve Waldorfské základní a střední škole Semily se od předchozího týdne nijak nezměnila. Pan ředitel na jednání rady města žádal o více času, ale z jeho strany nebyl učiněn žádný vstřícný krok. I když si škola na pondělní testování nakoupila plivací antigenní testy, výsledek byl stejný – ve škole bylo z rozhodnutí pana ředitele přítomno 44 dětí, u kterých nebylo provedeno testování,“ zdůvodňuje rozhodnutí radnice.

Ředitel: Jednal jsem správně

Semecký v minulém týdnu umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají testování. To je přitom v Česku nyní kvůli pandemii koronaviru povinné. Jeho přístup rozdělil rodiče dětí i pedagogický sbor školy, s jeho postupem nesouhlasila rada školy.

„Myslím si, že jsem jednal správně a nevidím důvod ke svému odvolání, jsem připraven se bránit,“ řekl v pondělí Semecký.

Testování dětí je jednou z podmínek, aby se minulé pondělí mohli do lavic vrátit děti prvního stupně základních škol, speciálních škol a nejvyšších ročníků škol mateřských.

Největším problémem mimořádného opatření a metodiky ministerstva školství je podle Semeckého to, že sáhla na nejzákladnější práva.

„Zakazuje dětem chodit do školy a popírá práva rodičů, aby rozhodovali o svých dětech,“ doplnil v pondělí.

V Semilech během pondělního odpoledne demonstrovalo za návrat dětí do škol bez podmínek několik stovek lidí, kteří chtěli zároveň podpořit ředitele Semeckého.

  Hamáček rezignuje kvůli volebnímu výsledku na funkci předsedy ČSSD

Na podporu ředitele vznikla minulý týden i petice, tu elektronickou podepsalo již přes 11 tisíc lidí, další tisícovku podpisů se podle petičního výboru podařilo posbírat pod její listinnou podobu přímo v Semilech.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com