Vláda od neděle spustí očkování skupiny 40+, oznámil Babiš. Praktici dostanou vakcínu Moderna

irozhlas.cz

Integrovaný centrální řídící tým podle premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodl, že v neděli o půlnoci spustí očkování další skupiny obyvatel. Budou to lidé starší 40 let. Premiér to oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci. Došlo také k dohodě s praktickými lékaři, kteří budou nově dostávat vakcíny Moderna, Johnson a AstraZeneca přímo.

„Na základě jednání integrované centrálního řídícího týmu se rozhodlo o tom, že v neděli o půlnoci pouštíme další věkovou kategorii od 40 do 44 let,“ řekl Babiš na tiskové konferenci.

Očkování podle Babiše funguje velice dobře, čemuž pomůže i dohoda s praktickými lékaři. „Praktici budou dostávat dodávky napřímo, celkově to bude 454 tisíc dávek vakcíny Moderna,“ informoval premiér s tím, že praktičtí lékaři už nebudou muset chodit pro vakcíny do lékárny.

Babiše dohoda s praktickými lékaři, že budou více spolupracovat, těší. Očkovat by se tam měly hlavně starší kategorie.

Očkovat budou podle Babiše vakcínami Moderna, Johnson a AstraZeneca. „Vakcína Pfizer bude chodit jen do očkovacích míst. Ale bude tam ještě doběh Moderny pro druhou očkovací dávku,“ vysvětlil.

Na očkování podle aktuálních čísel čeká u praktiků 216 tisíc občanů. „Z toho v kategorii 80+ je to 23 tisíc, v kategorii 70+ pak 66 tisíc. Chceme, aby právě tito lidé byli naočkováni,“ popsal.

„Čísla se mění, ale důležité je, že se snižují. Doufám, že s Modernou se trend urychlí,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

„Moderna by měla chodit každý čtvrtek a to 70 800 vakcín, AstraZeneca je taková detektivka, jestli přijde, nebo nepřijde. Minulý týden bylo jen 28 800, snad tento týden 33 300. Ale u těchto vakcín dochází ke změnám. Pfizer je jediná jistota, chvála bohu jsme objednali 14 milionů,“ popsal Babiš.

  Spolupráce Číny a Německa může světu přinést více stability, řekl Si Scholzovi

Podle Šonky s AstrouZenecou počítají především na druhé dávky. „Astra je v květnu jen na druhé dávky, na víc to nevychází. Dodávky Moderny mají být 70 tisíc týdně, z toho 50 tisíc půjde praktikům. Zbytek jsou druhé dávky v krajích,“ vysvětlil.

Po skupině 40+ už bude následovat očkování pro zbývající občany, tedy lidi mezi 16 a 39 lety. „To je skupina téměř tří milionů lidí. Tam konečně dostaneme obrázek o zájmu našich spoluobčanů o očkování,“ řekl premiér.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com