Rakušan bude v sobotu obhajovat funkci předsedy Starostů a nezávislých

novinky.cz

Republikový sněm, na kterém bude obhajovat funkci předsedy Vít Rakušan, čeká v sobotu hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Někdejší kolínský starosta Rakušan vede STAN dva roky a zatím nemá protikandidáta, sdělil ČTK mluvčí hnutí Tomáš Pergl. S ohledem na koronavirovou epidemii, která stranám už od loňska konání sněmů či sjezdů komplikuje, budou muset mít všichni účastníci negativní test, nebo mít za sebou dvojí dávku očkování proti covidu-19.

Rakušan před dvěma lety na sněmu vystřídal v čele hnutí s podporou 94 procent hlasů Petra Gazdíka, který se o znovuzvolení neucházel. Prvním místopředsedou hnutí se stal Jan Farský, Gazdík byl zvolen místopředsedou, dalšími místopředsedy zůstali Věra Kovářová a Radim Sršeň. Kromě volby nejužšího vedení je v sobotu v plánu i obsazení dalších orgánů STAN, ale také představení volebního programu.

Sněmu se mohou účastnit více než dvě stovky delegátů, nemusí však dorazit na místo, aby se mohli zapojit do on-line hlasování. S ohledem na epidemickou situaci budou přítomní muset absolvovat test na covid-19, či mít za sebou očkování. Organizátoři budou vyžadovat dodržování rozestupů a zajistí dezinfekční prostředky. Sněm budou Starostové vysílat na facebooku i youtube.

STAN na začátku roku definitivně uzavřel dohodu s Piráty o společné kandidatuře v letošních sněmovních volbách. Uskupení tehdy oznámilo cíl získat čtvrtinu hlasů a první místo ve volbách, poslední předvolební průzkumy těmto cílům odpovídají. Vedle předsedy Pirátů Ivana Bartoše budou hosty sněmu STAN i zástupci konkurenční koalice stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) či Liberálně ekologické strany (LES).

V odpolední části sněmu se chystá koalice představit svůj tzv. bilionový plán na obnovu ekonomiky. Piráti a Starostové navrhují ve svém plánu na konsolidaci veřejných financí kromě jiného ušetřit až desítky miliard korun ročně na provozu státu. Chtějí také dostat na legální trh práce lidi v exekuci nebo zjednodušit zkrácené úvazky rodičům malých dětí. Plánují zlepšit výběr daní, rušit daňové výjimky a více zdanit například těžbu nebo komerční nemovitosti na orné půdě.

  Pražský primátor jednal s ministrem Tchaj-wanu o přímém letu do Tchaj-peje

Na programu sněmu bude také úprava stanov STAN. „Návrhy na změny stanov budou letos výraznější, především k zapojení mladší generace do stranické činnosti,“ sdělil ČTK Pergl.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com