Haitského prezidenta dle policie zlikvidovalo komando Kolumbijců a Američanů

news.sky.com/

Haitská policie identifikovala 28 členů komanda, které zavraždilo haitského prezidenta: 26 Kolumbijců a dva Američany haitského původu, uvedl dnes podle tiskových agentur náčelník haitské policie Léon Charles. Přinejmenším osm útočníků je stále na útěku a úřady po nich pátrají, dodal.

Policejní náčelník podle agentury AFP uvedl, že se zatím podařilo zadržet 15 Kolumbijců a dva Američany, policie tři Kolumbijce zastřelila a osm jich je ještě na útěku.

„Postavíme je před soud,“ prohlásil Charles na adresu 17 zadržených podezřelých z vraždy prezidenta Jovenela Moïseho, předvedených v poutech na tiskové konferenci.

Mezi podezřelými podle agentury AP figurují dva s americkým občanstvím: James Solages, který dříve pracoval jako tělesný strážce pro kanadské velvyslanectví, a Joseph Vincent. Pětatřicetiletý Solage je nejmladší z podezřelých, nejstaršímu je 55 let.

Atentát se stal ve středu v prezidentově soukromé rezidenci v metropoli Port-au-Prince. Haitská první dáma, která při útoku utrpěla těžká zranění, byla podle amerických médií převezena do nemocnice v Miami.

Vedení Haiti se po smrti prezidenta ujal premiér Claude Joseph, který vyhlásil na dva týdny výjimečný stav, na bezpečnost v zemi tak dohlíží armáda.

Moïse čelil během své vlády řadě protivládních protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci i nepotrestané zpronevěře státních peněz za bývalého vedení země. Jeho zavraždění ohromilo zemi potýkající se s největší chudobou, násilím a politickou nestabilitou na západní polokouli. Inflace a násilí gangů vzrostly, jídlo a palivo se stály vzácnějšími; 60 procent Haiťanů vydělává méně než dva dolary denně. Haiti se stále úplně nevzpamatovalo z ničivého zemětřesení z roku 2010 a hurikánu Matthew v roce 2016, připomněla agentura AP.

Autor: ČTK

  Volby ve Finsku podle prognózy vyhráli opoziční konzervativci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com