Pobaltští ministři obrany vystoupili s prohlášením

Ministři obrany Estonska, Lotyšska a Litvy vydali společné prohlášení, ve kterém vyjádřili vážné znepokojení nad tím, co se děje na hranicích Běloruska se zeměmi EU, a také nad hromaděním ruských sil u hranic s Ukrajinou.

Informuje o tom estonské televizní a rozhlasové vysílání ERR.

„Nedávné nahromadění ruských sil u hranic s Ukrajinou je znepokojivé, což by mohlo znamenat další (rizika) pro bezpečnost,“ uvedli ministři.

Události na polsko-běloruských a litevsko-běloruských hranicích přitom označili za hybridní útok běloruského režimu, který vážně ohrožuje evropskou bezpečnost. „Velké skupiny lidí jsou shromažďovány a odváženy do hraničního pásma, kde jsou následně nuceny nelegálně překročit hranici. To zvyšuje pravděpodobnost přechodu provokací a vážných incidentů na vojenskou rovinu, “uvedli ministři v prohlášení, kteří takové akce důrazně odsoudili.

Podle jejich hodnocení je současná situace pro region, NATO a EU nejvážnější bezpečnostní krizí za mnoho let, a to „vyžaduje stálou jednotu, společné povědomí o situaci a přístup ze strany spojenců NATO a členských států EU k zajistit, aby záměrné pokusy Běloruska a Ruské federace o destabilizaci bezpečnostní situace v Evropě nebyly korunovány úspěchem.“

Estonští ministři obrany Kalle Laanet, Lotyšsko Artis Pabriks a Litva Arvydas Anushauskas vyzvali Evropskou unii, aby zvýšila praktickou podporu při posilování bezpečnosti svých vnějších hranic. „Musíme plně podporovat naše sousedy a zajistit, aby ani jeden krok Běloruska nebo Ruské federace nezůstal bez dozoru,“ uvedli ministři.

  Na světě se potvrdilo přes 45 milionů případů koronaviru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com