Sněmovní komisi pro BIS opět povede Bělobrádek, SPD nezískala žádný post

Sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby povede i v nynějším volebním období Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Stejného předsedu jako v minulém období mají po sněmovní tajné volbě i dvě další komise. Opoziční hnutí SPD nepovede jako jediná sněmovní strana žádnou ze 13 stálých komisí. Počet komisí je stejný jako v uplynulém volebním období. Ve volbě byl vždy jen jeden kandidát.

Předsedou komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů se opět stal Jiří Mašek (ANO) a komise pro kontrolu poskytnutí údajů z centrální evidence účtů Karel Krejza (ODS). Komisi pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu, kterou v minulém období řídil Miloslav Rozner (SPD), povede Martin Major z ODS. SPD měla také předsedu komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, vedl ji Pavel Jelínek. Nyní poslanci zvolili jejím šéfem Petra Letochu (STAN).

Do čela komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Sněmovna zvolila Roberta Králíčka (ANO). V minulém volebním období ji vedl předseda STAN Vít Rakušan, který se stane ministrem vnitra v nové vládě Petra Fialy (ODS). Králíček řídil v minulém období komisi pro hybridní hrozby. Jejím předsedou nyní poslanci zvolili Lukáše Vlčka (STAN). Komisi pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace bude řídit Taťána Malá (ANO), a to po Pavlu Blažkovi (ODS), který bude v nové vládě ministrem spravedlnosti.

Předsedou komise pro kontrolu činnosti Finančního analytického úřadu, kterou v minulém období vedl František Vácha, Sněmovna zvolila Michala Zunu (oba TOP 09). Komisi pro kontrolu použití odposlechů bude řídit Klára Kocmanová, v minulém období ji vedl Tomáš Vymazal (oba Piráti).

Do čela sněmovní ústavní komise poslanci zvolili Josefa Cogana (STAN) a do čela komise pro práci sněmovní kanceláře Stanislava Blahu (ODS). V uplynulých čtyřech letech tyto komise vedli Kateřina Valachová (ČSSD) a Pavel Kováčik (KSČM), tedy zástupci stran, které v říjnových volbách neuspěly. Předsedkyní komise pro rodinu poslanci zvolili Marii Jílkovou (KDU-ČSL). Naposledy řídil obdobnou komisi Aleš Juchelka (ANO), který je nyní předsedou volebního výboru.

  V centru Prahy se sešli podporovatelé Palestiny, pochodují k úřadu vlády

Sněmovna volila také vedoucí parlamentních delegací. Delegaci do Meziparlamentní unie povede Viktor Vojtko (STAN), do Parlamentního shromáždění NATO Jiří Horák (KDU-ČSL), do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Jan Bauer (ODS) a do Středoevropské iniciativy Jan Kubík (ANO).

Hindlse v Národní rozpočtové radě vystřídá bývalý viceguvernér ČNB Hampl

Novým členem Národní rozpočtové rady bude bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl. V radě v lednu příštího roku nahradí někdejšího rektora Vysoké školy ekonomické (VŠE) Richarda Hindlse. Hampla navrhl Senát, Sněmovna dnes v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců.

Šestačtyřicetiletý Hampl pracoval ve vedení centrální banky v letech 2006 až 2018, z toho deset let byl viceguvernérem. Nyní působí jako člen správní rady Institutu ekonomického vzdělávání INEV a pracuje ve společnosti KPMG. Senátorům dříve řekl, že jako člen Národní rozpočtové rady by se chtěl podílet na tom, aby se Česko v nadcházejících letech dokázalo vyrovnat se zadlužením a deficity veřejných financí. Posláním rady je podle Hampla chránit fiskální a makroekonomickou stabilitu, aby fiskální politika ČR mohla být pro investory opět nudná a bezproblémová.

Národní rozpočtová rada vznikla na základě zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Jejím cílem je provádět nezávislé hodnocení rozpočtové politiky, plnění rozpočtových pravidel nebo vydávat zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí.

Rada je tříčlenná a byla naplněna v lednu 2018. Předsedu rady navrhuje vláda, jednoho člena rady Senát a jednoho Česká národní banka. Předsedkyní rady se před čtyřmi lety stala na návrh vlády hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová s šestiletým mandátem. Za centrální banku je v radě profesor Jan Pavel, který působí na katedře veřejných financí VŠE. Původně byl zvolen na dva roky, loni členství obhájil.

  Česko zaspalo v podpoře efektivních zdrojů, solární panely by lidem pomohly, míní sociolog Prokop

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com