Moldavská prezidentka vyzvala Rusko, aby stáhlo své vojáky z Podněstří

irozhlas.cz/

Moldavská prezidentka Maia Sanduová vyzvala Rusko, aby stáhlo své vojáky z Podněstří. Komentovala úterní prohlášení Parlamentního shromáždění Rady Evropy, které separatistické Podněstří označuje za „oblast ruské okupace“. Moskva žádosti Kišiněva, aby své jednotky z oblasti stáhla, dlouhodobě odmítá.

„Rusko hraje v podněsterském konfliktu významnou roli, a to od jeho počátků až po vše, co se děje doposud. Žádáme o stažení ruské armády, žádáme o likvidaci munice ve skladech na levém břehu. Jsme pro mírové řešení konfliktu,“ uvedla podle agentury RIA Novosti Sanduová, která se ve středu večer setkala v Kišiněvě s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem.

Podněstří – převážně ruskojazyčný pás území na levém břehu řeky Dněstr – se odtrhlo od Moldavska v roce 1990 v obavách ze sjednocení Moldavska s etnicky a jazykově spřízněným Rumunskem. Po vyhlášení nezávislosti vypukly boje mezi separatisty a vládními vojsky, do kterých zasáhly také kontingenty ruské 14. armády. Po pětiměsíčních bojích, které si vyžádaly podle různých odhadů 700 až 1500 obětí, byla v červenci 1992 uzavřena mírová dohoda.

Rusko od té doby v zemi udržuje vojenský sbor o 1500 mužích, který označuje za mírovou misi. Podněstří žádný stát (ani Rusko) oficiálně neuznává a nadále zůstává oficiálně součástí Moldavska, které oblasti, kde nemá žádný vliv, nabízí rozsáhlou autonomii. V roce 2017 moldavský ústavní soud rozhodl, že přítomnost ruských vojsk v Podněstří je v rozporu s neutrálním statusem země.

Prozápadní politička Sanduová se stala prezidentkou jedné z nejchudších zemí Evropy v roce 2020, když ve volbách porazila dosavadní hlavu státu, proruského Igora Dodona. V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu podala Sanduová před dvěma týdny žádost o vstup do Evropské unie.

ČTK

  Slováci mají obavy o zimní sezonu. Země hlásí rekordní přírůstky koronaviru i přes omezení na hranicích

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com