Setkání Zelenského s Putinem je klíčové pro mír, řekl ukrajinský vyjednavač

Schůzka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je klíčová pro nastolení míru na Ukrajině, řekl v rozhovoru s ukrajinskou službou BBC poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Odhadnout, kdy by se toto setkání mohlo uskutečnit, však tento ukrajinský vyjednavač nechtěl. Při jednáních, v nichž nepřetržitě v on-line režimu vyjednávají pracovní skupiny obou zemí, podle něj Ukrajina nedělá ústupky ohledně své územní celistvosti.

„Jakákoli zásadní rozhodnutí mohou být přijata pouze na schůzce prezidentů Ruska a Ukrajiny,“ řekl Podoljak. „Schůzka je klíčová pro nastolení míru,“ zdůraznil. Summit prezidentů se podle něj připravuje. Pracovní skupiny, které se účastní ukrajinsko-ruských jednání, musejí ale nejprve dojít k „předběžným“ dokumentům.

„Pozici Ukrajiny veřejně vyjádřil prezident Zelenskyj – územní celistvost a suverenita jsou pro nás klíčovými hodnotami, tečka,“ podtrhl Podoljak. Moskva podle dřívějšího sdělení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova mimo jiné žádá, aby Kyjev uznal, že poloostrov Krym patří Rusku, a přiznal také nezávislost dvěma samozvaným republikám, které v roce 2014 na východě Ukrajiny vyhlásili proruští separatisté. Kromě toho Rusko požaduje takzvaný neutrální status Ukrajiny, tedy zjednodušeně garanci, že země nebude usilovat o vstup do NATO.

Podoljak v rozhovoru vysvětlil, že současná jednání ruských a ukrajinských zástupců mají složitou strukturu. Do procesu je zapojena jak samotná skupina vyjednavačů, tak další různé skupiny. „Političtí poradci fungují jako konzultanti. Kromě toho existují právní skupiny, které musejí vše ověřovat. Potom existují ještě poradní skupiny, které analyzují, jak to (dohodnuté) bude vnímat ukrajinská společnost,“ nastínil Podoljak.

ČTK

  Při vlakovém neštěstí v Egyptě zahynulo 32 lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com