Ázerbajdžán a Arménie se vzájemně obviňují z ostřelování

Boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami o Náhorní Karabach, ovládaný arménskými separatisty, neustávají navzdory dohodnutému příměří. Z jeho porušování se vzájemně obviňují obě strany a Baku nejnověji tvrdí, že arménský útok si vyžádal nové oběti v řadách civilního obyvatelstva.

Ázerbájdžán dnes podle agentury Reuters ohlásil 13 mrtvých civilistů a více než 40 zraněných v důsleku arméndkého ostřelování města Gjandža (Gäncä). Úřady uvádějí, že v tomto druhém největším ázerbájdžánském městě zasáhly střely více než 20 bytových domů. Gjandža je od Náhorního Karabachu vzdálená zhruba 100 kilometrů. Podle fotografa Reuters jsou některé budovy téměř srovnané se zemí.

Arménské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že Ázerbájdžán v pátek večer opět bombardoval civilní osady včetně karabašské metropole Stěpanakertu. Hlášení jsou podle něj zranění civilisté.

Nynější boje dosáhly nejhorší úrovně od 90. let minulého století. Arménsko-ázerbájdžánský spor o Náhorní Karabach – enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem – trvá desítky let. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za éry Sovětského svazu. Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30.000 mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků. V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje toto území za okupované.

Autor: ČTK

  Rusko odpálilo dvě mezikontinentální rakety

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com