Rozhovory s Putinem se podle Scholze nesou vždy v přátelském duchu

24hoursworld.com

Rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se podle německého kancléře Olafa Scholze nesou „vždy v přátelském duchu“, i když názory obou stran na válku na Ukrajině jsou „na hony vzdálené“. Předseda německé vlády to řekl v rozhovoru, který dnes zveřejnila stanice Deutschlandfunk. Scholz tento týden hovořil s Putinem především o ruské válce na Ukrajině 90 minut.

Scholz si s Putinem volal v úterý, předtím spolu naposledy hovořili na konci května. V rozhovoru z tohoto týdne podle pozdějšího prohlášení kancléř naléhal na co nejrychlejší diplomatické řešení ruské války na Ukrajině stavící na klidu zbraní, úplném stažení ruských jednotek a respektování územní celistvosti a suverenity Ukrajiny.

Podle Scholze se rozhovory s Putinem po začátku ruské invaze na Ukrajinu z konce letošního února vždy nesly „v přátelském duchu“, i když mají oba politici „v dané věci velmi, velmi odlišné názory, dokonce na hony vzdálené“. Pokud by se všechny rozhovory s Putinem z poslední doby shrnuly, dá se podle Scholze říci, že „se věci daly veskrze do pohybu“. Problém je ovšem podle něj v tom, že tento pohyb není nijak značný.

Scholz v rozhovoru zdůraznil, že Německo toho dělá pro Ukrajinu mnoho. Zbraně, které zemi dodalo, podle něj „změnily situaci a umožnily úspěchy, které Ukrajina nyní zaznamenává“. Má podle něj proto smysl v podpoře napadené země pokračovat. Scholz ovšem dodal, že cílem Německa zůstává, aby konflikt dál neeskaloval.

Podle agentury DPA žádá Ukrajina, aby jí Berlín dodal tanky západní výroby. Scholz ale v rozhovoru řekl, že v této věci nebude Německo postupovat bez koordinace s partnery v NATO. Žádná země Severoatlantické aliance zatím Ukrajině nedodala tanky západní výroby, připomněla agentura DPA. Tanky Ukrajině poslalo podle neoficiálních informací a zpráv z fronty v minulosti například Česko. Jednalo se ale tehdy o sovětské tanky T-72. Německo se s Českem a některými dalšími evropskými zeměmi dohodlo na systému kompenzačních dodávek za techniku dodanou Ukrajině.

  Forbes: V pondělí Rusko na Ukrajinu vypálilo rakety za půl miliardy dolarů

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com