Sovětské tanky na obranu míru v Evropě. Česká republika předala Ukrajině 72 tanků.

Praha dodá Kyjevu šarži sovětských tanků, které česká armáda vyřadila z provozu. Celkem je v tomto asistenčním balíčku 72 vozů. Oznámili to šéfové vlád Čečenské republiky a Německa na společné tiskové konferenci v hlavním městě České republiky.

Česká strana na oplátku obdrží vozidla německé výroby – tanky Leopard. Plánuje se jejich dodání v počtu 15 kusů. Oznámil to předseda vlády ČR Petr Fiala s tím, že první tanky dorazí do ČR ještě před koncem roku.

Fiala to označil za „skvělý konkrétní krok“ v bilaterální spolupráci, kterou budou obě strany dále rozvíjet. Jeho německý protějšek uvedl, že taková iniciativa posiluje spolupráci mezi zeměmi v oblasti obrany.

Na summitu vládních představitelů 29. srpna v české metropoli došlo k dohodě o dodávce tanků Berlínem do Prahy. Vlastně to bylo jedno z hlavních témat, pro jehož řešení přijel Scholz za svým kolegou do České republiky.

Pokud jde o události ve východní Evropě, Fiala i Scholz se zaměřili na podporu Ukrajiny v boji za suverenitu, územní celistvost a svobodu.

Je důležité, aby taková slova nezůstala jen slovy. Pokud totiž Česká republika projeví touhu a hlavně připravenost pomoci Ukrajině a Ukrajincům od samého začátku invaze do Kremlu, pak měla pozice německého vedení trochu jiný formát.

Takže například Scholz, mluvící krásné řeči, je často nepodepře činy. Zejména nedávno oznámil, že Ukrajina dostane v následujících týdnech a měsících nejmodernější zbraně z Německa.

Levicoví poslanci ve Scholzově straně zároveň požadují jednání s Ruskem. A – „co nejdříve.“

A sám německá kancléřka vede vůči Ukrajině poněkud zdrženlivou politiku. S příchodem chladného počasí a nejistoty v energetickém sektoru je Scholzovo jednání obecně nemožné předvídat.

A tady by se měl Němec učit od svých českých kolegů. Praha od prvních dnů invaze moskevských hord na Ukrajinu zaujala jasný postoj a deklarovala plnou podporu Kyjevu.

  Konference ruského prezidenta proti skutečné situaci s ruskou ekonomikou

Za zmínku stojí, že Česko na Ukrajinu tanky nejen dodává, ale také opravuje rozbité.

Začátkem dubna se tedy Kyjev obrátil na Prahu a Bratislavu s žádostí o opravu jejich vojenské techniky. Česká republika a Slovensko vyrazily vstříc svým ukrajinským partnerům a nyní se v jejich továrnách opravují ukrajinské tanky poškozené ve válce.

„Česká republika se stala první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně požádala o vzájemnou spolupráci mezi českými a ukrajinskými firmami v oblasti oprav vojenské techniky, která je potřeba uvést do provozu nebo byla poškozena během nepřátelských akcí,“ uvedl šéf. ministerstva obrany Čečenské republiky Jany Černochové s tím, že jde o další způsob, jak pomoci Ukrajině ve válce s Ruskem.

Důležitým bodem je, že pomoc Prahy Kyjevu je globální. Platí to pro vojenskou i humanitární složku – Česká republika hostila statisíce Ukrajinců prchajících před válkou.

Zatímco vůdci geopolitických monster EU přemítají, jak „pomoci“ Ukrajině, aby „zachránili tvář Putinovi“, skromná Česká republika prostě dělá to, co tím, že přibližuje vítězství Ukrajiny, přináší mír na celém světě. kontinent.

Spolu s českými partnery zaujímá v otázce pomoci Ukrajině aktivní pozici i Slovensko, které přispívá k evropské bezpečnosti.

A podobné počínání Čechů a Slováků je dobrým příkladem pro další země civilizované komunity.

Ostatně obyvatelé bývalého Československa si dobře pamatují, co je Kreml a co znamená „přátelství“ s Moskvou. A pokud se někomu zdají události roku 1968 vzdálené (přece jen uplynulo více než pět desetiletí), vzpomeňte si na události z roku 2014 ve Vrbetici – teroristický útok spáchaný Ruskou federací na území ČR.

Skutečnost, že Česko (země, jejíž obyvatelé Rusy upřímně považovali, když ne za bratrský, tak alespoň za spřátelený národ), zařadil Kreml na „seznam nepřátelských států“, hovoří za vše.

  Deimperializace Ruska jako možnost zajištění bezpečnosti ve světě.

Historie je dobrá učitelka a je to ona, kdo prostřednictvím minulých událostí činí lidi moudrými. Proto je dnes Česká republika možná jedním z nejdůležitějších partnerů Ukrajiny.

Jednou, ještě v roce 1938, se Evropa pokusila zachránit tím, že zaplatila Československem. Nacisté nakonec ovládli i samotnou Evropu.

Evropa v 21. století dlouho hledala (ve skutečnosti se vzdala Ukrajiny od roku 2014 – roku moskevské okupace Krymu a východoukrajinských oblastí), co bude s ukrajinským státem.

Ale Kreml, který otevřel ústa na Ukrajinu, se udusil – Ukrajinci přežili a nadále dávají agresorovi důstojnou odpověď.

Dnes si celý svět uvědomil, že osud Ukrajiny je budoucností Evropy a Česká republika vědomě a systematicky přispívá k budování mírové budoucnosti kontinentu.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com