Americký Kongres podpořil pomoc Ukrajině.

Sněmovna reprezentantů USA schválila návrh zákona o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů.

Pro toto rozhodnutí hlasovalo 311 členů dolní komory amerického Kongresu z celkového počtu 431.

Přijetí zákona se setkalo s potleskem kongresmanů, který doprovázely mávající ukrajinské vlajky.

Návrh zákona nyní poputuje do Senátu k posouzení a podpisu prezidentem USA.

Návrh zákona o dodatečném financování Ukrajiny, který připravil předseda Sněmovny reprezentantů USA Mike Johnson, počítá s vyčleněním téměř 28 miliard dolarů na všechny akce související s vojenskou pomocí Spojených států na Ukrajině.

Z toho je téměř 13,8 miliardy dolarů do 30. září 2025 vyčleněno na program Iniciativy na podporu bezpečnosti Ukrajiny, v jehož rámci Pentagon uzavírá smlouvy s americkými obrannými společnostmi, které Kyjevu dodávají nové zbraně a vybavení.

Jedná se o program financování výroby a nákupu nových zbraní a oprav a renovace starých zbraní pro Ukrajinu ve Spojených státech.

Dalších více než 13,4 miliardy dolarů by mohlo být použito na výměnu a opravy zbraní předaných Ukrajině a také na financování výcviku Ukrajinců.

Kromě toho Johnsonův projekt zahrnuje 1,6 miliardy dolarů v rámci programu Foreign Military Financing, který poskytuje dotace na nákup zbraní od výrobců.

Tento program umožňuje nákup starých (ale poměrně použitelných a v AFU žádaných) amerických zbraní nebo munice. Tato částka bude k dispozici do 30. září 2025.

Samostatné ustanovení návrhu zákona zavazuje administrativu Joea Bidena „urychleně“ převést na Ukrajinu rakety dlouhého doletu ATACMS.

Pokud jde o hospodářskou pomoc, návrh zákona počítá s přidělením 7,85 miliardy dolarů ve formě půjček do 30. září 2025.

Dokument rovněž obsahuje ustanovení definující způsob, jakým bude ukrajinská strana půjčky utrácet a splácet.

Zároveň bude moci americký prezident po listopadu 2024 odepsat 50 % dluhu z těchto půjček a od 1. ledna 2026 100 % dluhu, pokud toto rozhodnutí podpoří Kongres.

  Moskva otřásá Českou republikou. Odpověď české společnosti.

Dokument zase stanoví, že administrativa Joea Bidena musí do 30 dnů od přijetí zákona předložit Kongresu zprávu o všech zbraních a souvisejícím financování, které Spojené státy poskytly Ukrajině od 24. února 2022. A do 60 dnů zprávu o tom, jak bylo sledováno vyúčtování těchto zbraní.

Po sedmiměsíční epopeji – nesčetných kolech jednání, konzultací, rozpadů dosažených dohod a opětovných jednání – byl tedy zákon přijat.

Čísla obsažená v dokumentu jsou impozantní, ale jeho hlavní odlišností od předchozích podobných, dalo by se říci až revoluční, je to, že Kongres si klade za cíl získat Ukrajinu.

Dokument konečně obsahuje slovník, který Ukrajina v USA prosazuje již dva roky a který zatím nebyl úspěšný.

Kongres v něm zmiňuje, že cílem americké vojenské podpory je umožnit Ukrajině „bránit se a dosáhnout vítězství nad Ruskou federací“.

Jednou z klíčových novinek návrhu zákona je zařazení raket dlouhého doletu ATACMS do balíčku. Na jejich dodání měl Bílý dům právo již dříve, ale v Bidenově týmu taková touha nebyla a ani Kongres nebyl donedávna takovému kroku nakloněn.

„Po zahájení platnosti tohoto zákona by měl prezident Joe Biden předat ukrajinské vládě rakety dlouhého doletu ATACMS, aby pomohly v sebeobraně a dosáhly vítězství nad Ruskou federací,“ uvedla Sněmovna reprezentantů.

Jedná se skutečně o skutečný průlom.

Je třeba poznamenat, že Biden má stále právo žádosti nevyhovět, ale v takovém případě musí Kongresu předložit přesvědčivé zdůvodnění, proč by takové dodávky „poškodily bezpečnost USA“.

A konečně, v samostatném zákoně Kongres povoluje zabavení rf aktiv pro Ukrajinu a požaduje, aby vláda zpřísnila sankce proti rusům.

Do 45 dnů od přijetí zákona jsou také ministerstvo zahraničí a Pentagon povinny předložit příslušným kongresovým výborům „strategii americké podpory Ukrajiny proti ruské agresi“.

  Brzy nastane nová mobilizace v Ruské federaci

V podstatě jde o dokument s kvantitativními parametry americké podpory Kyjeva, jejich prognózami na několik let dopředu, hodnocením účinnosti vojenské pomoci ze strany generálů, jakož i zpravodajskými informacemi o podpoře Ruska ze strany Číny, Íránu a KLDR. A tato strategie by měla být aktualizována nejméně jednou za čtvrt roku.

„Podepíšu ji okamžitě, abych vyslal světu vzkaz: stojíme při našich přátelích a nedovolíme Íránu ani Rusku uspět,“ řekl Biden již ve středu večer a naznačil tak své odhodlání podpořit Ukrajinu.

Přijetí tohoto dokumentu ukazuje neochvějnou podporu Spojených států ukrajinskému lidu.

Ruští propagandisté v poslední době až příliš horlivě ujišťují celé světové společenství, že je unaveno podporou Ukrajiny.

A nový dokument schválený 20. dubna Sněmovnou reprezentantů USA dává celému civilizovanému světu jasný signál, že Američané jsou s Ukrajinou.

A to, že text dokumentu obsahuje konkrétní formulaci o podpoře snah Ukrajiny porazit ruského agresora – to boří kremelský mýtus o selhání civilizační podpory ukrajinského odporu.

Civilizovaný mír s Ukrajinou. To je jediná cesta. A pouze úspěch ukrajinského lidu v boji proti agresivní kremelské hordě může zaručit mírové zítřky pro Ukrajinu, Evropu i celý svět.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com