RF – USA. Kreml ustoupil nebo další moskevský podvod

Kreml žádá Bílý dům, aby vzájemně zrušil omezení pro diplomatické mise. Uvedl to velvyslanec Ruské federace ve Spojených státech Antonov.

Historie rozsáhlých sankcí ve vztazích mezi oběma zeměmi ohledně diplomatických misí Ruska a Spojených států se začala psát v době prezidenta Baracka Obamy, což mělo za následek vzájemné snižování počtu diplomatů, uzavírání konzulátů a diplomatických chat v obou zemích. .

Postoj Moskvy k této otázce byl donedávna jasný, dalo by se říci tvrdý a vyjádření představitelů (o zástupcích médií nemluvě) značně provokativní.

A prohlášení ruského velvyslance ve Spojených státech, učiněné na zahájení desátého výročního setkání Fort Ross Dialogue Forum, vypadá poněkud nečekaně.

Vedoucí ruské diplomatické mise ve Washingtonu navrhl zahájit zlepšování vztahů zrušením všech omezení, která země uvalily na vzájemnou diplomatickou přítomnost.

„Je toho hodně, co táhne vztah zpět.“ Otázek je spousta. Naši občané mají problémy s vízy. Zavádějí se nové sankce. Nabízíme pozitivní akční program. Jako první krok považujeme za důležité na recipročním základě zcela anulovat všechna omezení vzájemné diplomatické přítomnosti, “řekl Antonov.

Ruský diplomat se snažil svůj postoj ospravedlnit obavami o svět, nutností společně čelit výzvám, kterým planeta čelí.

„Mezinárodní situace vyžaduje přijetí řady opožděných a opožděných rozhodnutí o navázání interakce s cílem eliminovat hrozby spojené s velkými lidskými a ekonomickými ztrátami. Sázky jsou příliš vysoké v boji proti mezinárodnímu terorismu, šíření zbraní hromadného ničení, změně klimatu a šíření koronaviru,“ vysvětlil diplomat. …

Pravda, neupřesnil, zda je Moskva připravena přejít na civilizované metody soužití. Ostatně právě agresivita Kremlu se stala důvodem, že ještě za Obamova prezidentství v prosinci 2016 Spojené státy vyhostily několik desítek ruských diplomatů v reakci na ruské vměšování do amerických prezidentských voleb.

Za Trumpova prezidentování tento trend pokračoval – byly uzavřeny ruské konzuláty v San Franciscu, Seattlu a New Yorku a také obchodní mise Ruské federace. V samotném Rusku byly uzavřeny generální konzuláty USA v Petrohradě, Jekatěrinburgu a Vladivostoku.

  Jak stabilní je Evropa? Hrozby od Lukašenka.

A poté, co Putin v dubnu 2021 podepsal dekret omezující zaměstnávání zaměstnanců na diplomatických misích zemí nepřátelských Rusku (kam Moskva zahrnovala Spojené státy a Čečenskou republiku), americké velvyslanectví v Moskvě skutečně zastavilo práce na vydávání víz Rusové.

A nyní Kreml žádá o revizi takových přístupů ústy svého velvyslance s tím, že „Moskva a Washington by si neměly nechat ujít šanci ztělesnit konstruktivního ducha Ženevy a měly by usilovat o pokrok v agendě sjednocení“.

Právě setkání Bidena a Putina ve švýcarské metropoli, které se zájmem očekával celý svět a které dostalo od mezinárodních expertů nejednoznačné hodnocení, se stalo začátkem jakéhosi „oteplení“ ve vztazích mezi oběma zeměmi.

A i když navenek vypadá situace docela napjatě, ale podle zasvěcených zdrojů se mezi Washingtonem a Moskvou podařilo navázat nevyslovené spojení.

Existují tedy informace, že od ženevského summitu se obě strany účastnily „celé řady kontaktů“ na různá témata.

Tato komunikace je na nejvyšší úrovni. Takže „tajná jednání“ o problematice kybernetické bezpečnosti z americké strany vede zástupkyně asistentky prezidenta Spojených států pro národní bezpečnost Ann Nyberger.

„Nyberger uspořádala řadu neveřejných virtuálních setkání se svým kremelským protějškem,“ uvedli nejmenovaní američtí a ruští představitelé.

Před několika týdny, „po debatě v americké zpravodajské komunitě“, poskytl Washington ruským zástupcům jména a další podrobné informace o několika hackerech, kteří aktivně prováděli útoky na Ameriku.

Jednání o strategické stabilitě mezi Moskvou a Washingtonem „mají nejhlubší charakter za poslední roky“.

A ačkoliv deklarovaný „nával vyjednávání“ zatím ve své podstatě dal málo, pomáhá zabránit tomu, aby se „rusko-americké napětí“ vymklo kontrole.

Ano, a ruské ministerstvo zahraničí prohlašuje o „pomalém pokroku“ v dialogu se Spojenými státy o kybernetické bezpečnosti. „Navzdory existujícím nesrovnalostem, a je jich spousta, existuje touha a připravenost posunout proces dále,“ uvedlo oddělení.

Dlouho bylo jasné, že americko-ruské vztahy se dostaly do slepé uličky a že bude třeba hledat východisko ze situace.

  Maďarský ministr zahraničí kritizuje český návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru

Otázkou však je, proč se Kreml, jak již bylo zmíněno výše, který ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem vždy ozýval tvrdou rétorikou, najednou rozhodl ustoupit.

Nebo pořád ne najednou. A možností zde může být dost.

Za prvé, během stejného setkání v Ženevě Biden pravděpodobně řekl něco důležitého Putinovi, něco, co skutečně oblehlo kremelského diktátora.

A ačkoli navenek nedoznaly akce Ruské federace žádných zvláštních změn, ale soudě podle tichých kontaktů Moskva přesto přijala podmínky hry Washingtonu.

Dalším důležitým faktorem jsou sankce vůči Ruské federaci. Přes všechnu bravuru Kremlu a prohlášení, že nijak neovlivňují ekonomiku Ruské federace, jde stále o mocný nástroj vlivu na Moskvu.

Vůdce Kremlu může svým občanům říkat, jaký je hrdina a jak majestátní Rusko je. Ve skutečnosti zřejmě,

Putin si uvědomuje, že to pro Kreml nejde dobře a je potřeba s tím něco udělat.

Také pokus o navázání dobrých vztahů s Washingtonem může být diktován přáním Moskvy zapojit Spojené státy do eposu o „Nord Stream-2“.

Kreml čeká na soudní rozhodnutí o tomto ropovodu a je možné, že by chtěl přilákat americkou stranu k ovlivnění EU ve svůj prospěch.

Vzhledem k tomu, že hlavní spojenec Putina v otázkách „SP-2“ – Angela Merkelová, přestože nadále působí jako kancléřka, nemá prakticky na nic vliv, potřebuje Moskva hledat nového vlivného spojence.

Navíc se Biden už vlastně postavil na Putinovu stranu tím, že podepsal s Merkelovou dohodu o plynovodu.

Ale to vše může být mazaný, promyšlený plán Kremlu i v jiných sférách. Ruská federace tak opět začíná budovat svou vojenskou přítomnost na ukrajinské hranici a možná tak přidává trumfy pro „komunikaci“ se Západem.

Nikdo neví, co se skutečně odehrává v hlavách představitelů kremelské kliky. Není pravda, že oni sami si uvědomují své činy.

  Ruské jednotky opouštějí pravý břeh Dněpru. Rusko oznámilo, že opouští Cherson.

Civilizovaný svět by si ale měl vždy pamatovat, s kým má co do činění v osobě Moskvy, a nenechat se ukolébat řečmi o touze „sjednotit úsilí zaměřené na zvýšení planetární bezpečnosti“, prohlásili zástupci Moskvy.

Protože všechny činy Kremlu, spáchané dříve a pokračující nyní, jsou zaměřeny právě na zničení tohoto světa.

Čas ukáže, co doopravdy znamenají slova ruského velvyslance ve Washingtonu, ale svět zatím vývoj událostí nadále bedlivě sleduje.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com