Maďarský ministr zahraničí kritizuje český návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru

Maďarský ministr zahraničí kritizuje český návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru

Maďarský ministr zahraničních věcí Péter Sijarto vyjádřil silný nesouhlas s návrhem České republiky, jehož cílem je omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru. Sijarto je pevně přesvědčen, že takové opatření je nejen v rozporu se základními principy diplomacie, ale také postrádá rozumnost.

V odpovědi na dotazy týkající se postoje Budapešti k podpoře omezení pohybu ruských diplomatů Sijarto zdůraznil: „Tato iniciativa je v naprostém rozporu s našimi zásadami, při vší úctě k mému českému kolegovi, ministru zahraničí Janu Lipavskému. Mám s ním dobré vztahy, ale nemyslím si, že by to bylo rozumné.“

Sijarto zdůraznil klíčovou roli diplomacie a ujistil, že její podstata spočívá v podpoře dialogu, zejména tváří v tvář rozdílným pohledům či názorům. Maďarsko se drží zásady neschvalovat opatření, která by mohla potenciálně omezit diplomatické aktivity.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský potvrdil agentuře ČTK, že Česká republika předložila v rámci Evropské unie návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v zemích EU, které jsou součástí Schengenské dohody.

Předchozí mediální výstupy upozorňovaly na Vídeň jako na „hlavní město špionáže“ Evropy a jako faktory, které k této charakteristice přispěly, uváděly složitost místní legislativy a značné personální obsazení ruského velvyslanectví.

Vyšetřování Rádia Svoboda navíc odhalilo přítomnost několika osob úzce spjatých s ruským vedením, které zastávají významné funkce v řídících orgánech Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Debata o pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru vyvolala mezi členskými státy EU rozdílné názory a přístupy. Zatímco Česká republika usiluje o omezení tohoto pohybu, Maďarsko ústy ministra Pétera Sijarta prosazuje zachování diplomatického dialogu a zdržení se uvalování omezení, která by mohla bránit diplomatickému angažmá.

Vzhledem k tomu, že diskuse v rámci Evropské unie o této záležitosti pokračují, kontrastní pohledy členských států podtrhují složitost vyvažování diplomatických protokolů s obavami spojenými s diplomatickými aktivitami spojenými s Ruskem.

  Lukašenko pálí mosty. Terorismus v srdci Evropy.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com