Zelenskyj: Ukrajina od začátku září dobyla zpět 2000 kilometrů čtverečních

tisen.tv

Ukrajinské síly od začátku září dobyly zpět asi dva 2000 kilometrů čtverečních území, řekl dnes podle agentury Unian ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinská armáda podle zahraničních analytiků v posledních dnech překvapila ruskou stranu svojí rychlou protiofenzivou na severovýchodě Ukrajiny.

„Postup našich vojáků na různých místech fronty pokračuje. Od začátku září bylo v rámci aktivních operací osvobozeno už zhruba 2000 kilometrů čtverečních našeho území,“ sdělil Zelenskyj.

„Ruská armáda v těchto dnech ukazuje to, co umí dělat nejlépe – nastavuje záda,“ doplnil ukrajinský prezident.

Zelenského oznámení přichází poté, co dnes Ukrajinská Státní bezpečnostní služba (SBU) informovala o znovudobytí Kupjansku v Charkovské oblasti, důležitého železničního uzlu, přes nějž ruská armáda zásobovala své jednotky na severovýchodě Ukrajiny. Moskva navíc přiznala stažení svých vojsk od strategicky důležitého Izjumu v Charkovské oblasti. Agentura Reuters označila ztrátu tohoto města za největší dílčí porážku Moskvy během invaze na Ukrajinu od březnového stažení ruských vojsk od Kyjeva.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější zprávě o vývoji situace na Ukrajině odhadl, že ukrajinské síly v Charkovské oblasti dobyly zpět okolo 2500 kilometrů čtverečních. Britská vojenská rozvědka dnes napsala, že vedoucím skupinám ukrajinské armády se podařilo postoupit až 50 kilometrů za frontovou linii na území, které ovládlo Rusko po svém únorovém vpádu na Ukrajinu, a že ukrajinský protiútok na východě země ruské jednotky podle všeho překvapil.

Ukrajinské síly postupují i na jihu Ukrajiny, sdělila dnes Natalija Humenjuková. Ukrajinským vojákům se podle ní na některých místech jižní části fronty podařilo posunout i o desítky kilometrů.

Moskva informovala o stahování ruských vojsk od Balakliji a Izjumu

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo o stahování ruských vojsk od Balakliji a Izjumu v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Ruští vojáci se u těchto měst přeskupují a přesouvají se směrem k Doněcku na ukrajinský Donbas, uvedl podle agentury TASS mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. Šéf Ruskem dosazené správy Charkovské oblasti Vitalij Gančev vyzval všechny obyvatele v regionu, aby se v zájmu zachování života evakuovali. Děje se tak poté, co Kyjev oznámil znovudobytí některých území na severovýchodě Ukrajiny v rámci své protiofenzivy.

„Za účelem dosažení ohlášených cílů speciální vojenské operace osvobozování Donbasu bylo přijato rozhodnutí o přeskupení ruských vojsk v okolí Balakliji a Izjumu, aby mohla být posílena vojska v oblasti Doněcku,“ sdělil podle TASS Konašenkov. Použil přitom spojení „speciální vojenská operace“, kterým Moskva označuje invazi na Ukrajinu. Zopakoval tvrzení Kremlu, že cílem ruského vpádu na Ukrajinu je zbavit obyvatele ukrajinského Donbasu údajného útlaku ze strany Kyjeva.

  Čaputová a Erdogan podpořili Ukrajinu v NATO

Kyjev dříve informoval o znovudobytí Balakliji ukrajinskými silami, neoficiální zprávy hovoří i o ukrajinských úspěších v Izjumu a jeho okolí. Moskva ukrajinskou protiofenzivu v Charkovské oblasti zatím nekomentovala. Přímo ji nezmínil ani mluvčí ruského resortu obrany ve svém dnešním prohlášení.

O ukrajinských úspěších v Charkovské oblasti ale svědčí poplašné výzvy místních proruských úředníků a jejich oznámení o vývoji situace. „Ještě jednou doporučuji všem obyvatelům Charkovské oblasti, aby v zájmu zachování života a zdraví z místa odjeli. Být doma je teď nebezpečné,“ citovala agentura TASS šéfa okupační správy Charkovské oblasti Vitalije Gančeva. Ten upřesnil, že správa uprchlíkům v dočasných ubytovacích střediscích zajistí jídlo a léky. Šéf proruské správy Izjumského okresu v Charkovské oblasti Vladislav Sokolov pak dnes podle agentury Interfax přiznal, že situace na místě je pro ruskou stranu „těžká“, a hovořil o ukrajinském ostřelování.

Situace je soudě podle oznámení obou válčících stran nepřehledná i na ukrajinském Donbasu, který leží jižně od Charkovské oblasti. Představitel proruských separatistů na Donbase Denis Pušilin dnes podobně jako Sokolov uvedl, že situace je „těžká“ v Lymanu i v dalších obcích v částech Doněcké oblasti, které mají pod kontrolou separatisté.

Osvobození Balakliji potvrdil ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dnes nad městem podle oznámení ukrajinských představitelů zavlála ukrajinská vlajka. Ukrajinská Státní bezpečnostní služba a ukrajinské síly dnes kromě toho informovaly o tom, že ukrajinští vojáci vstoupili i do blízkého Kupjansku, ležícího východně od Balakliji. Ruská armáda Kupjansk používá pro zásobování svých jednotek na východě Ukrajiny. Některé neoficiální zdroje na internetu hovoří o tom, že se Ukrajincům podařilo obklíčit Izjum, další tvrdí, že ukrajinští vojáci jsou už v centru města.

Ukrajinské síly podle Kyjeva vstoupily do strategicky významného Kupjansku

Ukrajinské síly vstoupily do strategicky významného města Kupjansk, informovala podle agentury Unian ukrajinská Státní bezpečnostní služba (SBU). Město v Charkovské oblasti u ruských hranic bylo v držení ruských jednotek. Zprávy o osvobození města se předtím šířily na sociálních sítích, kde se hovoří i o stažení ruských sil z Izjumu. Moskva postup ukrajinské armády zatím oficiálně nekomentovala, šéf Ruskem dosazené správy Izjumského okresu ale podle agentury Interfax přiznal, že situace v jeho okresu je pro ruskou stranu „těžká“.

  Ukrajina čelila další vlně ruských útoků, směřovaly proti Kyjevu a Oděse

Kupjansk a Izjum jsou pokládány za důležité dopravní křižovatky, na kterých závisí zásobování značné části ruských okupačních vojsk na východě Ukrajiny. Ukrajina přešla v posledních dnech ve východní Charkovské oblasti do protiútoku a podle oficiálních prohlášení osvobodila část svého území. Ruskem dosazená správa v pátek vyhlásila pro města evakuaci civilistů.

Ukrajinské síly na své sociální sítě umístily fotografie z Kupjansku. Snímky doplnili prohlášením, že město „bylo a navždy bude ukrajinské“. Zprávy o osvobození Kupjansku se šířily už před oznámením ukrajinské armády.

Podle neoficiálních zpráv získlay ukrajinské síly kontrolu i nad městem Izjum, uvedlnezávislý ruský portál Meduza. Proruské informační kanály na sociální síti Telegram totiž informují o stažení ruských sil z města. Některé kanály uvádí, že Izjum obklíčily ukrajinské jednotky, podle dalších jsou ukrajinští vojáci už v jeho centru, píše ruskojazyčný server BBC.

Za „těžkou“ označil situaci v Izjumském okresu šéf tamní okupační správy Vladislav Sokolov. „Poslední dva týdny město (Izjum) čelilo neustálému ostřelování ukrajinských sil zahraniční municí, vypálenou raketomety HIMARS nebo houfnicemi M777 ráže 155 milimetrů,“ citovala Sokolova agentura Interfax. Okupační úřady podle něj pokračují s evakuací obyvatel nebezpečných částí okresu do Ruska.

Analytici amerického Institutu pro studium války odhadli, že Ukrajina od zahájení protiofenzivy na východě země osvobodila okolo 2500 kilometrů čtverečních svého území. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek večer oznámil osvobození více než 1000 kilometrů čtverečních.

Ukrajinci dnes vztyčili vlajku nad Balaklijí, jiným městem v Charkovské oblasti, jehož osvobození už ve čtvrtek večer potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj. Vlajku vztyčil gubernátor oblasti Oleh Syněhubov společně s ukrajinskými vojáky.

ISW: Ukrajina dobyla zpět okolo 2500 kilometrů čtverečních na severu země

Ukrajinské síly v Charkovské oblasti na severovýchodě země dobyly zpět okolo 2500 kilometrů čtverečních, odhaduje americký Institut pro studium války (ISW). Protiútok na východě země ruské jednotky podle všeho překvapil, uvedla britská vojenská rozvědka. Ukrajinské síly kromě toho podnikají protiofenzivu i na jihu Ukrajiny. Ukrajinská armádní mluvčí Natalalija Humenjuková dnes podle agentury Unian sdělila, že Ukrajinci v některých jižních oblastech postoupili i o desítky kilometrů a Ukrajina brzy oznámí osvobození konkrétních obcí.

  Mezinárodní autosalon v Ženevě se nebude konat ani v roce 2021

Ukrajinští vojáci pravděpodobně v Charkovské oblasti bojují s menšími neorganizovanými skupinami ruských vojáků, kteří nečekali rychlý Ukrajiny na Kupjansk a Izjum. ISW tak usuzuje z přílivu snímků ruských válečných zajatců za posledních 48 hodin.

Kyjev v pátek podle ISW pokračoval v postupu na Kupjansk a Izjum a snaží se izolovat tamní ruské síly. Ukrajinská Státní bezpečnostní služba (SBU) pak dnes informovala, že ukrajinské síly již vstoupily do Kupjansku, města nedaleko ruských hranic, přes nějž proudí zásobování na frontu na Donbasu.

Celkem na východě Ukrajiny její jednotky získaly zpět odhadem 2500 kilometrů čtverečních území, uvádí američtí analytici. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek večer oznámil osvobození více než 1000 kilometrů čtverečních ukrajinského území.

Postup vedoucích skupin ukrajinské armády potvrzuje také britská vojenská rozvědka, podle níž se Ukrajincům podařilo postoupit až 50 kilometrů za frontovou linii na území, které od začátku invaze letos v únoru drželo Rusko. Postup v nepříliš obsazeném sektoru podle Londýna Rusko překvapil a jeho jednotky okolo Izjumu se ocitají v čím dál tím větší izolaci.

„S pokračujícími ukrajinskými operacemi v Chersonu je ruská obranná linie pod tlakem na jihu i na severu,“ připomíná britská vojenská rozvědka i protiútok Ukrajiny v jižní Chersonské oblasti.

Právě z jižní části fronty dnes mluvčí ukrajinského jižního velení Humenjuková ohlásila úspěchy ukrajinských sil. „Naše vojska postoupila na linii jižní fronty v různých jejích úsecích od dvou až po několik desítek kilometrů. V brzké době budeme informovat o obcích, které radostně vítají naše bojovníky,“ slíbila Humenjuková.

K situaci u Izjumu na východě země analytici z ISW napsali, že ruská strana by mohla přijít o značnou část svých pozic na severovýchodě Ukrajiny, pokud se ukrajinským vojáků podaří narušit ruské pozemní trasy, po kterých přichází posily, vybavení a zásoby, vedoucí severně a jižně od města. Kreml na frontovou linii mezi Charkovem a Izjumem urychleně vysílá zdroje ve snaze postup zastavit, píše ISW.

Ruské ministerstvo obrany a ruská státní média sice zveřejnila záběry vojenských konvojů mířících směrem na Charkov, úspěchy Ukrajinců v oblasti ale Moskva oficiálně nepřiznává.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com