Americký Senát schválil nominaci Barrettové do nejvyššího soudu

Americký Senát hlasy republikánské většiny schválil nominaci Amy Coneyové Barrettové do funkce soudkyně nejvyššího soudu. Informovala o tom agentura Reuters. Je to týden před prezidentskými volbami velký úspěch prezidenta Donalda Trumpa, který ji nominoval. Jeho kandidátka posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem.

Senátoři hlasovali v pondělí pozdě večer téměř výhradně podle stranické příslušnosti. Pro Coneyovou Barrettovou se jich vyslovilo 52, proti její nominaci bylo 48 členů horní komory amerického Kongresu. Proti hlasovala jediná republikánská zástupkyně – senátorka za stát Maine Susan Collinsová, která už dříve uvedla, že nemá nic proti kvalifikaci navržené kandidátky, ale nemyslí si, že je vhodné hlasovat o jejím schválení před volbami.

Osmačtyřicetiletá Coneyová Barrettová byla od roku 2017 soudkyní federálního odvolacího soudu v Chicagu. Nahradí zesnulou liberální soudkyni Ruth Baderovou Ginsburgovou. Trump od svého zvolení jmenoval už dva soudce nejvyššího soudu – v roce 2017 Neila Gorsucha a o rok později Bretta Kavanaugha. Soudci amerického nejvyššího soudu zastávají své funkce doživotně.

Na počest Amy Coneyové Barrettové dnes prezident přichystal v Bílém domě oslavu. Nová soudkyně nejvyššího soudu na ní za přítomnosti Trumpa, který se právě vrátil z Pensylvánie, kde vedl volební kampaň, složila přísahu.

„Pro Ameriku je to historický den,“ řekla hlava Bílého domu. O nové soudkyni nejvyššího soudu, která je horlivou katoličkou, staví se proti potratům a má sedm dětí, uvedl, že má vynikající kvalifikaci a chválil její podle jeho slov ryzí charakter a velkorysost ve víře. Coneyová Barrettová shromáždění řekla, že věří, že úkolem soudce je neohlížet se na své politické preference.  

Lídr senátních demokratů Chuck Schumer dnešek naopak označil za „jeden z nejtemnějších dnů v americké historii“. Dodal, že Barrettová podle jeho názoru nebyla vybrána s ohledem na svou kvalifikaci, ale pro své radikálně pravicové názory na potraty, občanská práva a na životní prostředí.

  Při nehodě letadla československé výroby zahynulo v Rusku 16 lidí

Agentura Reuters upozornila, že americký Senát dosud žádného soudce nejvyššího soudu neschvaloval tak krátce před prezidentskými volbami. Volební den je již 3. listopadu. Demokraté chtěli hlasování o novém soudci před volbami zabránit. Tvrdili, že by jej měl vybrat až vítěz hlasování.

Každý z devíti soudců nejvyššího soudu má doživotní mandát, řada z nich tak slouží i několik desetiletí. Křeslo ve vlivném tribunálu se uvolní jen rezignací či úmrtím některého ze soudců. Ti nejsou odvoláváni. Zdraví členů soudu se bedlivě sleduje zejména z politických důvodů. Soud se totiž pomyslně dělí na konzervativní a liberální křídlo. Podle této příslušnosti také soudci často, ale ne vždy, hlasují.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com