Koruna posílila pod 24 Kč/EUR, je nejsilnější za téměř 12 let

burzovnisvet.cz

Koruna dnes posílila k euru pod 24 Kč/EUR, v 17:00 se obchodovala za 23,98 Kč/EUR, což je podle dat serveru Patria.cz nejsilnější závěr od začátku února 2011. Proti úternímu podvečeru si vůči jednotné evropské měně polepšila o osm haléřů. K dolaru dnes česká měna získala 20 haléřů na 22,62 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online. Pražská burza rostla potřetí za sebou. Index PX stoupl o 0,92 procenta na 1230,06 bodu.

Na nejsilnější hodnoty za více než 11 let se koruna dostala již loni v prosinci, koncem roku maxima dál posouvala. O haléř silnější než dnes uzavírala naposledy 3. února 2011, předtím pak v říjnu 2008.

„Aktuálně koruně bezprostředně pomáhá pokles rizikové přirážky na světových trzích, odrážející se v poklesu výnosů a ochotě obecně přijímat vyšší riziko. Koruna je totiž například v porovnání se švýcarským frankem nebo americkým dolarem vnímána jako rizikovější měna,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podotkl, že agentura Bloomberg v úterý uvedla, že česká měna patří k „největším světovým vítězům pandemie“. Koruna podle agentury v letech 2019 až 2022 zpevnila vůči euru o 5,4 procenta. Ve stejném období podle agentury polský zlotý ztratil 9,2 procenta, a maďarský forint 17 procent.

Koruně podle ekonomů Next Finance ale nepomohly jen čistě tržní faktory, tedy rostoucí zájem investorů o nákupy koruny. „Koruně pomohly k posilování výraznou měrou také intervence ze strany České národní banky,“ připomněli Markéta Šichtařová a Jiří Cihlář. Zároveň ale dodali, že v posledních týdnech pro ČNB není až tak složité bránit koruně v oslabení, koruna totiž zůstává pod intervenční hladinou.

V uplynulém roce kurz koruny k euru značně kolísal. Česká měna prudce oslabila na přelomu února a března, když Rusko napadlo Ukrajinu. Dostala se až na 25,77 Kč/EUR. Po následném postupném poklesu kurzu začala koruna znovu prudce oslabovat na přelomu dubna a května. V polovině května ale Česká národní banka oznámila, že hodlá intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. Česká měna pak opět začala posilovat.

  Airbnb kvůli koronaviru propustí čtvrtinu zaměstnanců

Pražská burza dnes rostla třetí den za sebou. Index PX stoupl o 0,92 procenta na 1230,06 bodu. Nahoru ho táhly hlavně bankovní tituly, nejvíc si polepšily akcie bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy a informací analytiků. Koruna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám a vůči euru je na nejsilnějších hodnotách za bezmála 12 let.

Akcie Erste dnes posílily o 2,7 procenta na 762,20 koruny, což je podle makléře investiční společnosti Wood & Company Vladimíra Vávry nejvyšší závěrečná hodnota od konce dubna. Komerční banka přidala 0,9 procenta na 669 koruny a Moneta necelá půl procenta na 75,80 Kč. Jen mírně tentokrát stouply akcie energetické společnosti ČEZ, a to o 0,19 procenta na 787 korun.

„Akcie kopírují pozitivní vývoj evropských bankovních titulů. Ten pramení z optimismu ohledně pokračujícího poklesu cen energetických komodit, a tím pádem i inflačních očekávání,“ sdělil ČTK Vávra.

V červených číslech dnes skončily emise nápojářské Kofoly, která odepsala 0,39 procenta na 253 korun.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,06 23,98
Kč/USD 22,82 22,62

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com