Ministr Blinken kvůli incidentu s balónem posune návštěvu Pekingu

idnes.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken posune plánovanou návštěvu Pekingu, uvedly agentura Bloomberg a stanice ABC News. Důvodem je incident s čínským balónem, který se už několik dní pohybuje v americkém vzdušném prostoru. Americké úřady uvedly, že „jistě“ jde o balón vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad vojenskými objekty v USA, a zvažovaly jeho sestřelení. Čínské ministerstvo dnes reagovalo prohlášením, že incidentu lituje a že se jedná o meteorologický balón, který nedokáže sám dobře manévrovat a nad USA jej zanesl vítr.

Blinken měl do Číny na dvoudenní návštěvu odcestovat už v neděli. Zástupce ministerstva zahraničí řekl médiím, že ministr cestu posune, jelikož „nechce, aby incident s balónem jeho návštěvě dominoval“ a nechce také na situaci reagovat příliš přehnaně tím, že by cestu zrušil úplně.

Objekt americká armáda zaznamenala nad státem Montana, kde u města Great Falls leží Malmstromova letecká základna, jedna ze tří v USA, kde se nacházejí strategické rakety. Pentagon podle agentury Reuters zvažoval sestřelení balónu. Jelikož však jde o objekt velký „zhruba jako tři autobusy“ existovalo riziko, že by jeho úlomky způsobily škody na zemi nebo někoho zranily. K místu, kde byl balón spatřen, nicméně podle ABC News odstartovaly stíhačky F-22, které však nakonec nedostaly pokyn objekt sestřelit.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes v prohlášení uvedlo, že incidentu lituje. Balón je podle něj výzkumným přístrojem, který zkoumá především počasí, a jelikož má jen omezené manévrovací schopnosti, vítr jej zanesl do vzdušného prostoru USA.

Americká Montana sousedí s Kanadou, jejíž ministerstvo obrany také oznámilo, že monitoruje „potenciální druhý incident“ a podniká opatření pro zajištění bezpečnosti svého vzdušného prostoru. Mluvčí kanadského ministerstva zahraničí dnes uvedl, že Ottawa si kvůli incidentu předvolala čínského velvyslance.

  Francouzské volby jsou těsné, Macron může doufat ve většinu

Washington podle mluvčího Pentagonu Patricka Rydera v posledních letech už několikrát podobnou aktivitu zaregistroval. Tentokrát se ale balón nad Spojenými státy pohybuje zřejmě déle než v předchozích případech. Podle dnešního posledního Ryderova vyjádření je nyní ve výšce přes 18 kilometrů a nad územím USA „ještě pár dní zůstane“; nyní se nachází nad středem Spojených států a pohybuje se východním směrem.

I po čínském vyjádření o „meteorologickém balónu“ Pentagon zopakoval, že jde o objekt vybavený špionážní technikou, který se však pohybuje vysoko nad komerční leteckou dopravou a nepředstavuje žádnou hrozbu pro lidi na zemi.

Specialista na Čínu z Nadace pro obranu demokratických zemí (FDD) Craig Singleton řekl Reuters, že podobné balóny často používaly v dobách studené války Sovětský svaz i USA jako nepříliš nákladnou metodu, jak nashromáždit zpravodajské informace.

Taylor Fravel, odborník na čínskou armádu z Massachusettského technického institutu (MIT), uvedl, že USA nyní používají ke sledování čínské armády vojenské satelity. Fravel si však není vědom, že by některý z nich v posledních letech narušil čínský vzdušný prostor.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com