Ukrajina by měla vstoupit do NATO co nejdříve a bez programu MAP – prohlášení západních expertů a diplomatů

46 renomovaných západních odborníků, vojenských důstojníků a diplomatů, včetně bývalého náměstka ministra zahraničí USA Stephena Beagina a zvláštního zástupce ministerstva zahraničí USA pro Ukrajinu Kurta Volkera, podepsalo v předvečer summitu NATO ve Vilniusu dopis, v němž vyzývají k tomu, aby Ukrajina co nejdříve získala plán vstupu do NATO.

Informoval o tom ukrajinský deník Európska pravda s odkazem na server Politico, kde byl dopis zveřejněn.

„Ve Vilniusu by Aliance měla co nejdříve představit plán, který jasně povede ke členství Ukrajiny v NATO. Stejně jako v případě Finska a Švédska může tento proces obejít Akční plán členství, a to vzhledem k úzké a trvalé spolupráci mezi NATO a Ukrajinou,“ píše se v dopise.

Autoři upozorňují, že setrvávání Ukrajiny v šedé zóně nejistoty provokuje ruskou agresi, zatímco Putin se dosud nevzdal svého cíle zavést nad Ukrajinou kontrolu.

Signatáři dopisu vyzvali k přijetí opatření, která zajistí, že Ukrajina vyhraje válku, získá zpět plnou kontrolu nad svými mezinárodně uznanými hranicemi z roku 1991 a stane se plnohodnotnou součástí bezpečnostních a hospodářských opatření, která v letech 1945-2014 „učinila z Evropy kontinent míru, prosperity a spolupráce“.

„Transatlantické společenství může být stabilní a bezpečné pouze tehdy, když bude Ukrajina bezpečná. Vstup Ukrajiny do NATO, splnění slibu daného na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008, k tomuto cíli přispěje,“ uvádí se v dopise.

Poznamenali také, že hlavy států a vlád NATO by měly jednoznačně vyjádřit podporu Aliance Ukrajině a přání Kyjeva obnovit svou suverenitu a územní celistvost v hranicích z roku 1991.

„Měli by také zdůraznit svou připravenost poskytnout Ukrajině zbraně – včetně raket dlouhého doletu, jako jsou ATACMS, západní stíhačky a tanky – v dostatečném množství, aby zajistili vítězství na bojišti,“ zdůraznili autoři dopisu.

Podle jejich názoru by to prokázalo jednoznačný závazek spojenců k vítězství Ukrajiny a vyslalo jasný signál Moskvě, že její vojenská situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, čím déle bude konflikt pokračovat.

  Pro zlevnění dat je klíčový čtvrtý operátor, tvrdil Havlíček. Teď otočil

Signatáři se domnívají, že hlavy států a vlád NATO by měly pověřit Radu NATO na stálém zasedání, aby vypracovala doporučení ohledně načasování a způsobu procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, o němž by bylo rozhodnuto na příštím summitu NATO ve Washingtonu v roce 2024.

V zájmu posílení bezpečnosti Ukrajiny před jejím vstupem do NATO by podle dopisu měly Aliance a Ukrajina ve Vilniusu vytvořit partnerství pro odstrašení a obranu, v jehož rámci spojenci poskytnou veškeré potřebné zbraně, výcvik, vybavení, zpravodajské služby a další podporu, zatímco Ukrajina bude pokračovat v přijímání nezbytných kroků k urychlení své integrace do Aliance a jejích velitelských struktur.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com