Nejméně 16 lidí zemřelo při ruském útoku na Kosťantynivku

Nejméně 16 lidí dnes přišlo o život po ruském útoku na tržiště ve městě Kosťantynivka ve východoukrajinské Doněcké oblasti, uvedlo na sociální síti telegram Rádio Svoboda. Útok na trh, obchody a lékárnu odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury Reuters prohlásil, že Rusko je třeba co nejrychleji porazit.

Agentura Ukrinform zveřejnila video, které podle ní zachycuje raketový útok v Kosťantynivce. Hlášeno je už 31 raněných, uvedla oblastní prokuratura. Zelenskyj varoval, že počet obětí může stoupat. Podle ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka je jednou z obětí je záchranář.

Pod troskami jsou uvězněni další lidé, pokračují záchranné i vyprošťovací práce. Podle prvotních odhadů bylo zničeno nebo poškozeno 30 stánků na venkovním tržišti, elektrické vedení, administrativní budova a páté patro bytového domu. Shořelo také několik aut, píše server Ukrajinska pravda.

Tržiště podle ukrajinských médií zasáhla protiletadlová raketa S-300, které někdy ruská armáda používá také k útokům na pozemní cíle. Na místě zasahovali i hasiči, uhasili požár o rozloze 300 metrů čtverečních. Na fotografiích zveřejněných prokuraturou je vidět ulice plná sutin, ohořelé kusy domů, rozházené trosky a zcela shořelá auta. Vojáci a hasiči vynášejí těla v černých pytlích. Na ulicích jsou louže po hašení.

Útok se stal v den, kdy je v Kyjevě na návštěvě americký ministr zahraničí Antony Blinken. Kosťantynivka čelila ostřelování už v červenci, kdy tam zemřeli dva lidé, včetně desetiletého dítěte.

Kosťantynivka si právě dnes připomíná výročí osvobození od nacistů, poznamenává server Ukrajinska pravda.

ČTK

  Trump se podněcování ke vzpouře nedopustil, rozhodli senátoři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com