Kyjev zažil další útok, protivzdušná obrana sestřelila 15 z 20 dronů

Ruští vojáci dnes nad ránem znovu na Kyjev a okolí zaútočili bezpilotními letouny. Obránci města jich podle místních médií zaznamenali přes 20 a 15 z nich protivzdušná obrana sestřelila. Drony poškodily kritickou infrastrukturu a starosta Kyjeva Vitalij Kličko řekl, že úder si podle dosavadních informací nevyžádal žádné oběti na životech. Z Kyjevské oblasti kolem metropole jsou hlášeni dva zranění.

Kličko na komunikační síti Telegram napsal, že opravárenské čety „pracují na tom, aby rychle stabilizovaly situaci s dodávkami elektrické energie a tepla“. V Kyjevě je asi sedm stupňů pod nulou. Podle agentury Reuters byly dnes brzy ráno v Kyjevě slyšet hlasité výbuchy a jeden ze svědků vypověděl, že v Ševčenkově čtvrti v centru města je požár. Zasažena byla při útoku i další čtvrť na západě města, která je důležitým dopravním uzlem. Nachází se v ní vlakové nádraží a jedno ze dvou kyjevských letišť.

Gubernátor Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba na telegramu napsal, že po nočním útoku bezpilotními letouny jsou dva zranění, zasažena byla infrastruktura i obytné domy.

Rusko dnes podle ukrajinských vzdušných sil k útokům proti cílům na Ukrajině použilo asi 35 bezpilotních letounů Šáhed íránské výroby, 30 z nich se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit. Drony Rusové vypustili z východního pobřeží Azovského moře – to Rusko zcela ovládá, neboť už v roce 2014 anektovalo ukrajinský Krym a po začátku letošní invaze další ukrajinská území.

Naposledy čelila Ukrajina rozsáhlém vzdušnému útoku z Ruska v pátek. Podle ukrajinského generálního štábu tehdy ruská armáda vypálila 98 řízených střel, na mnoha místech země kvůli tomu přestaly fungovat dodávky elektřiny, vody i tepla.

 

  Mezi proruskými separatisty v Donbasu se objevují známky rozkolu, uvádí ISW

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com