Státy G7 podpořily humanitární pauzy k zajištění pomoci civilistům v Pásmu Gazy

Ministři zahraničí skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 na závěr schůzky v japonské metropoli Tokiu vydali společné prohlášení, v němž podpořili „humanitární pauzy a koridory“ umožňující dodávky pomoci palestinským civilistům v Pásmu Gazu. V komuniké rovněž odsoudili palestinské radikální hnutí Hamás a potvrdili právo Izraele na sebeobranu v souladu s mezinárodním právem, přičemž zároveň zdůraznili význam ochrany civilistů. Informovaly o tom dnes světové agentury.

Podle nich bylo dosažení jednotného postoje k nynějšímu konfliktu na Blízkém východě pro státy G7 složitější než najít společný hlas ohledně války na Ukrajině. V prohlášení se země skupiny G7 snaží vyvážit kritiku útoků Hamásu na Izrael a zároveň podpořit naléhavou akci na pomoc civilistům v Pásmu Gazy, kde chybí potraviny, voda, lékařská péče i obydlí, píší agentury.

Nejnovější konflikt na Blízkém východě rozpoutal 7. října Hamás brutálním útokem na izraelské území, při němž ozbrojenci podle izraelských zdrojů pozabíjeli na 1400 lidí, převážně civilistů, a nejméně 240 dalších unesli. Izrael reagoval intenzivním bombardováním Pásma Gazy, ovládaného Hamásem, odstřihl pásmo od dodávek elektřiny, paliv, potravin a vody a následně spustil i pozemní operaci. Palestinské zdravotnické úřady, které v pásmu kontroluje Hamás, dnes oznámily, že počet obětí izraelských úderů již přesáhl 10.500.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken a jeho kolegové z Británie, Kanady, Francie, Německa, Japonska a Itálie v dnešním prohlášení podpořili krátkodobé humanitární pauzy, které by kromě dopravy pomoci do Pásma Gazy měly také umožnit civilistům odejít z ohrožených oblastí.

Izrael, stejně jako USA a některé další západní země, odmítají výzvy arabských států k příměří v Gaze, které by podle nich umožnilo Hamásu se přeskupit. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rovněž minulý týden po jednání s Blinkenem prohlásil, že Izrael podmiňuje jakékoliv všeobecné příměří propuštěním unesených rukojmí. Podle Netanjahua je ale Izrael ochoten podle okolností zvážit občasné humanitární pauzy pro doručení pomoci či odchod rukojmí.

  Dodáním F-16 Ukrajině by se Západ vystavil velkému riziku, varuje Moskva

Prohlášení bez dalších podrobností obsahuje také výzvu k „mírovému procesu“ a zdůrazňuje, že „jedinou cestou ke spravedlivému, trvalému a bezpečnému míru“ zůstává dvoustátní řešení. To předpokládá vznik samostatného palestinského státu po boku Izraele.

Šéfové diplomacií G7 v dnešním prohlášení dále uvedli, že země G7 využívají sankce a další opatření, aby zabránili financování Hamásu. Írán vyzvali, aby nepodporoval hnutí Hamás a Hizballáh a nepodnikal žádné kroky, které by vedly k destabilizaci Blízkého východu. Kritizovali také „nárůst násilností radikálních židovských osadníků proti Palestincům“, jež jsou podle ministrů „nepřijatelné, narušují bezpečnost na Západním břehu Jordánu a ohrožují naděje na trvalý mír“.

Prohlášení také obsahuje ujištění G7 o trvající podpoře Ukrajiny v jejím boji proti ruské agresi, potřebu jednat s Čínou o sporných otázkách a odsouzení severokorejských raketových testů a dodávek severokorejských zbraní do Ruska.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com