K ZOH v roce 2030 má nejblíže Francie, pro rok 2034 Salt Lake City

Preferovanými kandidáty pro pořádání zimních olympijských her jsou Francie pro rok 2030 a Salt Lake City pro rok 2034. Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV) je vybral pro cílená jednání, uvedla agentura AP. O pořadatelích obou nejbližších volných zimních olympiád se rozhodne příští rok v létě.

Francie uspěla s projektem s centrem v Nice a využitím řady zimních středisek v Alpách. Zimní olympijské hry by se do země, jejíž metropole Paříž bude příští rok hostit letní olympiádu, vrátily po 38 letech. V roce 1992 je hostilo Albertville.

Tentokrát by měly být mnohem roztříštěnější, což ale zároveň umožní použití 95 procent stávajících sportovišť. V Nice by měla být olympijská vesnice a sporty na ledě, jako je hokej, krasobruslení, shorttrack nebo curling. Na sněhu by se mělo závodit v řadě středisek. Méribel a Courchevel, které pořádaly letošní MS v alpském lyžování, by hostily sjezd, super-G, kombinaci a obří slalomy. Slalomy jeli lyžaři ve Val d’Isere. V běžeckém lyžování by se závodilo v La Clusaz. Nejvzdálenější destinací od Nice by mělo být biatlonové centrum Grand-Bornand, kam je to z Nice přes 500 kilometrů. Rychlobruslení se možná uskuteční v zahraničí.

Pořadatel ZOH 2030 už měl být touto dobou jasný, ale situaci zkomplikovalo odstoupení favorizovaného Sappora i kanadského Vancouveru. Vedle Francie o ně v posledních týdnech projevili zájem také Švédové a Švýcaři. Prezentovali obdobné projekty se sportovišti v různých koutech země, které odpovídají aktuálnímu trendu snižování nákladů i nepříznivých dopadů na životní prostředí.

Salt Lake City by mohlo mít zimní olympiádu podruhé po hrách v roce 2002. Američané měli zájem o rok 2034, aby získali větší odstup od letních her 2028 v Los Angeles.

Dialog s vybraným kandidáty nyní MOV používá pro výběr pořadatelů olympijských her místo dřívějších drahých podrobných kandidátských projektů od všech zájemců a následné volby. „Teď musejí udělat své domácí úkoly. Rozhodnuto ještě není, práce neskončila. Ale máme dalších šest měsíců, abychom dospěli k rozhodnutí,“ uvedl na tiskové konferenci Karl Stoss, který je předsedou komise MOV pro výběr pořadatelů.

  Rusko poslalo UEFA stížnost na podobu ukrajinských dresů pro Euro

Na příkladu australského Brisbane, které získalo letní hry v roce 2032, se ukázalo, že pozice preferovaného kandidáta znamená velkou šanci přidělení pořadatelství. Švýcary už nyní přizval MOV k jednáním o pořádání ZOH v roce 2038. Budoucnost ZOH je totiž nejistá, protože vinou klimatických změn ubývají místa s vhodnými podmínkami.

O dějišti zimních her 2030 a 2034, které navážou na Milán a Cortinu d’Ampezzo 2026, rozhodne kongres MOV v červenci 2024. V plánu je těsně před OH v Paříži, ale tam se o francouzské kandidatuře podle regulí MOV hlasovat nesmí. Pokud francouzský projekt o svou pozici nepřijde, bude se muset konat mimořádný kongres jinde.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com